Harm Muntz: een jaar wijkagent in Udenhout en Biezenmortel

Op het einde van het interview krijgt Harm een oproep: “aanrijding met letsel in de Slimstraat”. En weg is hij: met zwaailicht en sirene naar het ongeval. Want Harm is wijkagent, maar dat betekent ook dat hij ‘gewoon’ agent is en bij een oproep in Udenhout of Biezenmortel uitrukt

Een jaar geleden stelde Harm zich voor als nieuwe wijkagent. Hij had er zin en heel bewust gekozen voor een functie als wijkagent in een dorp. Nu vertelt hij hoe het bevalt en waar hij allemaal mee bezig is.
Allereerst: het bevalt hem heel goed. Udenhout en Biezenmortel ervaart hij als hechte kernen, met veel sociale controle, betrokkenheid van burgers en heel makkelijk om contacten te leggen.
Hij probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de activiteiten in het dorp zoals Sinterklaas, de kermis maar ook bij het Winterparadijs, waar een tent met voorlichting komt. Hij is zeker vier keer in de week in Udenhout en Biezenmortel, verdeeld over verschillende momenten, afhankelijk van zijn diensten. Hij werkt samen met de buurtpreventie die 5 x per week ’s avonds door het dorp fietsen. Hij geeft hen ook de inbraken door zodat zij extra oplettend kunnen zijn.
Met R-Newt heeft hij contacten over de jongeren, waarbij hij meteen aangeeft dat het zo jammer is dat de jeugd geen eigen ontmoetingsplek heeft.
Hij heeft ook gemerkt dat de meldingsbereidheid gegroeid is. En hij benadrukt nogmaals dat burgers daarmee door moeten gaan. Verdachte situatie: meteen 112 bellen, niet aarzelen! Liever anoniem: dat kan ook. Het afgelopen jaar is ook een aantal keer MMA(Meld MisdaadAnoniem) ingelicht door burgers omdat ze een situatie niet vertrouwden. Dit heeft drie keer geleid tot grotere politie-interventies tegen criminele activiteiten. Omdat het anonieme meldingen zijn kan de politie de melders niet laten weten dat hun meldingen tot arrestaties hebben geleid, maar dat is dus wel zo in deze drie gevallen. Dus zeker blijven doen.

Harm heeft afgelopen jaar ook voor alle drie de scholen aan de groepen 8 voorlichting gegeven over pesten, drugs, wapens, sexting en groepsdruk. Als hij dat als politieagent doet maakt dat meer indruk en hij hoopt dan ook dat die bijdrage een preventieve werking heeft.
Er is ook in het buitengebied, op verzoek van de dorpsraad, veel door hem gelaserd om snelheidsovertredingen te constateren. Maar te hard rijden is hardnekkig.

Wat gebeurt er allemaal in onze dorpen? De top drie misdrijven waarvan de politie de meeste aangiften uit ons gebied heeft, ziet u in de illustratie weergegeven. Harm benadrukt dat van digitale oplichting het vaakst aangifte is gedaan. Zeker wekelijks is er in Udenhout en Biezenmortel een slachtoffer. Dat staat dan ook nog steeds op nummer 1! Ook de inbraken zijn toegenomen t.o.v. vorig jaar en de donkere decembermaand zit daar nog niet bij. Hij roept iedereen dan ook op om op te letten en alles, vooral ook bergingen, goed af te sluiten.
Voor onze veiligheid zorgen we samen.


Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer

Foto’s en illustratie: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *