“De maatschappij verandert snel en je moet mee”

Wegwijs op de computer, Klik en Tik cursus in de bibliotheek
Dat geldt voor heel veel dingen, maar zeker ook voor het gebruik van de computer. Een afspraak maken bij de Gemeente, opzoeken hoe laat de trein gaat, een mail versturen etc. Voor mensen, die nog niet digitaal vaardig zijn, is er de Klik en Tik cursus in de Bibliotheek.

Vrijwilligers Theo van Duppen en Toon Robben begeleiden iedere woensdagmorgen van 10.00-12.00 uur een groepje mensen, die individueel en in eigen tempo vertrouwd raken met het gebruik van de computer. Zij doen dat via het landelijk gebruikte programma Oefenen.nl. Door in meerdere modules opdrachten uit te voeren, maken zij kennis met de digitale wereld in een veilige omgeving. “Ik durfde eerst niet te werken op de computer, want ik stuurde alles in de war” vertelt een van de deelnemers. Theo vertelt dat mensen vertrouwen krijgen in het gebruik van de computer en minder afhankelijk zijn van hun partner of kinderen. “Als mijn partner wegvalt zit ik met de handen in het haar”. “De kinderen zijn veel te snel om mij alles goed uit te leggen”. Dat maakt het vrijwilligerswerk van Theo en Toon zo dankbaar. “Het is mooi om te zien dat cursisten steeds nieuwsgieriger worden en steeds meer willen weten en kunnen. Er gaat een wereld voor hen open”. Sommige cursisten hebben alle modules van Oefenen.nl al snel doorgewerkt, anderen doen er langer over. Deelnemers mogen op hun eigen tempo oefenen, zonder dat er een aantal lessen aan vast zitten. Er wordt gewerkt op een laptop van de bieb, maar een deelnemer kan ook de laptop van thuis meebrengen.

“Een cursist had altijd hoofdpijn bij het begin van de cursus”, vertelt Theo. “Nu heeft ze de angst overwonnen en kan zelfstandig zoeken op het internet. Een andere deelnemer reisde nooit met het OV. Ze wist niet hoe ze via 9292 haar reis kon uitzoeken. Nu reist ze zelfstandig met de trein naar haar zus”. Mooie succesverhalen.

Theo hoopt in de nabije toekomst te kunnen starten met een vervolgcursus “Digisterker”, waarin deelnemers leren hoe overheidszaken te regelen via DigiD. In de bibliotheek in Oisterwijk is al een start gemaakt met een inloopspreekuur, waar mensen terecht kunnen met digitale vragen. Maar dat is in Udenhout nog even toekomstmuziek.

Wanneer u niet helemaal wegwijs bent in het gebruik van de computer, loop dan eens op woensdagochtend binnen in de bibliotheek. Opgave voor de Klik en Tik cursus kan ook telefonisch of mondeling bij een bibliotheek medewerker. U kunt er uw voordeel mee doen!

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer.
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *