Toon van Rijsewijk neemt afscheid van het orgel

74 jaar achter het orgel
Op 10 jarige leeftijd “moest” Toon in Helvoirt met zijn vader mee naar de kerk om op het kerkorgel te leren spelen. De invloed van vader zou nog heel lang doorwerken weten we inmiddels. Uiteindelijk 74 jaar lang! In die jaren speelde hij in Helvoirt, bij Assisië, ’t Laar, Berkel-Enschot en tientallen jaren in de St.-Lambertuskerk in Udenhout, waar hij het gregoriaans koor en de samenzang begeleidde op het prachtige Loret-orgel dat onze kerk rijk is. Het moment om te stoppen is nu gekomen. Het wordt te inspannend.

Erespeld
Dit afscheid is voor pastoor Looijaard en de heer Bocca van het kerkbestuur, reden voor een persoonlijk huisbezoek aan Toon en zijn vrouw. Bij die gelegenheid krijgt Toon, als speciaal eerbetoon, de zilveren parochie-speld van de parochie Johannes XXIII opgespeld. Het is overigens niet de eerste onderscheiding die Toon van de kerk mocht ontvangen. Enkele jaren geleden ontving hij al de Pro Ecclesia et Pontifice. Een pauselijke onderscheiding voor zijn bewezen diensten aan de Rooms-Katholieke kerk. Zo’n grote inzet voor de kerk vraagt ook iets van het gezin. En dus waren er ook warme woorden van dank van pastoor en kerkbestuur voor zijn vrouw en kinderen. De eerste jaren was ieder weekend bezet omdat hij de enige organist was. Bovendien was zijn vrouw degene die de bladen van de muziek omdraaide en op die manier assisteerde.
Al pratende komt Toon uit bij 40 à 45 jaar orgelspel in de St.- Lambertuskerk. Zijn grote betrokkenheid blijkt ook uit het mooie archiefmateriaal wat hij klaar heeft liggen om mee te geven aan de pastoor voor het parochie archief. Talrijke foto’s, van vooral het hele proces van de renovatie van het Loret-orgel in 1995-1996. Toon heeft van deze twee jarige renovatie een uitgebreid vervolgverhaal in de Wegwijzer geschreven. Alle knipsels, alle publicaties over het orgel zijn door hem keurig bij elkaar in een ordner verzameld en worden op deze manier voor de toekomst behouden.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *