Indoor Marathon bij manege de Vierhoeven in Udenhout

Bijna iedereen zal bij het woord marathon denken aan een hardloopwedstrijd van 42,195 km. Hoe verhoudt zich dat met een wedstrijd in een manege?

Paarden mennen
Een van de paardensporten is het mennen: een of meerdere paarden zijn ingespannen voor een rijtuig en een menner bestuurt dit rijtuig. Achterop staat een helper, de groom die door het verplaatsen van zijn gewicht het rijtuig mee in evenwicht houdt.
Er moet een parcours in een bepaalde tijd worden afgelegd. Het parcours kan bestaan uit hindernissen en uit kegels. Daar bovenop liggen balletjes. Als een hindernis of kegel geraakt wordt en het balletje rolt er af, geeft dat 5 strafseconden. Degene die het parcours aflegt in de snelste tijd is de winnaar. De wedstrijd afgelopen zondag was een minimarathon oftewel een combinatie van hindernissen en kegels. Het draait om de snelheid en wendbaarheid van het paard of de paarden en de stuurmanskunst van de menner en de groom. Om een indruk te geven: de afstand in de breedte tussen de kegels is 1.60 meter bij de tweespannen en de gemiddelde breedte van het rijtuig is ongeveer 1.30 meter. Weerskanten is er dus maar 15 centimeter speling.

Twee- en vierspannen
Het is een heel intensieve sport die veel training vergt. Allereerst moet een paard individueel leren om te reageren op de hulpen van de menner. Zij moeten als het ware helemaal op elkaar ingespeeld raken. Als de menner wil gaan rijden met twee of vier paarden voor het rijtuig, komt de fase dat er paarden bij elkaar gezocht moeten worden die goed op elkaar reageren, elkaar aanvullen. In die combinatie moet dan ook nog getraind worden. En dan moeten tijdens een wedstrijd de paarden, de menner, de groom allemaal in goede vorm zijn. Een wedstrijd winnen is dus een prestatie van mensen en dieren.
Zondag waren er 55 combinaties: enkelspannen, tweespannen, vierspannen en tandem (twee paarden achter elkaar). Het mennen wordt meestal van generatie op generatie doorgegeven. Zo zijn er inmiddels ook al weer een aantal jeugdleden die enthousiast deelnamen.

Onder het zadel
Zaterdagavond waren er wedstrijden voor ruiters te paard. Dit is geen officiële wedstrijdrubriek in de paardensport maar ontstaan voor het plezier. Men heeft een hele zaterdag nodig om het parcours voor de men-wedstrijden op te bouwen en vindt het leuk om dan op zaterdagavond ruiters de gelegenheid te geven te paard of pony het parcours te rijden. 35 combinaties uit de omgeving maakten hier enthousiast gebruik van.

Mensportvereniging de Postkoets uit Berkel-Enschot en rijvereniging Sint-Lambertus uit Udenhout hebben een mooie tweedaagse georganiseerd.


Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer

Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *