Van challenge naar expositie

Afgelopen september ging de in Zuid Afrika geboren, maar met haar gezin al 5 jaar in Udenhout wonende kunstenares Donique van Schaik meer uren werken als kunstdocent op de Internationale Middelbare School in Breda. Ze had plezier in haar werk, maar vond het erg dat ze hierdoor weinig tijd over had voor haar kunst. Daarom ging ze met zichzelf de uitdaging aan om iedere dag 5-10 minuten te schilderen en dat 100 dagen lang.

Op haar telefoon had ze vele foto’s van het prachtige Zuid Afrikaanse landschap in de West Kaap, herinneringen aan de vele wandelingen, die ze daar gemaakt heeft. Vanaf 18 oktober koos ze iedere dag een landschap uit om na te schilderen. Het werd een dagelijkse routine en op 25 januari waren de 100 prachtige schilderijtjes klaar. Donique schilderde ze in een schetsboek van 14 bij 14 centimeter met papier dat niet heel veel verf op kan nemen en niet veel overschilderen verdraagt. Het dwong haar om meer spontaan te schilderen, snelle beslissingen te nemen over textuur en compositie. De schilderijtjes werden er meer dynamisch door. “Ik leerde veel over kleur, over wat me ligt en minder ligt. Ik leerde dat je ook te lang bezig kunt zijn met een kunstwerk en dat het soms beter is je penseel op tijd neer te leggen en te zeggen: het is klaar! Het verbaasde me hoeveel je leert door zomaar te doen. Maar ik leerde op de eerste plaats dat er meer tijd is in een dag dan je denkt en dat niet ieder kunstwerk een meesterwerk hoeft te zijn.”

Donique vond het leuk om het hele proces te delen. Ze plaatste iedere dag haar schilderijtje op Instagram, samen met een videootje over “the making off”. Het bleek dat veel mensen haar challenge volgden. Donique is dankbaar voor de vele positieve reacties en waardeert het erg dat zoveel mensen haar vergezelden op haar “reis”. Zo kwam ze op het idee om, zoals ze het op z’n zuid Afrikaans zegt, “klip in het bos te gooi” (een steen in het bos te gooien en maar te zien wat eruit komt) en contact op te nemen met de beheerder van de Peppel voor een expositie van de 100 schilderijtjes. En die expositie komt er! En wel op zaterdag 17 februari van 11.00-16.00 uur in het Raadhuis. De schilderijtjes zijn nu al allemaal te zien op de website doniqueart.nl. Maar natuurlijk is het veel mooier om ze echt te komen bekijken, ook in context met elkaar, en te spreken met kunstenares Donique over haar ervaringen tijdens de 100 dagen challenge. U bent van harte uitgenodigd!


Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer

Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *