Statige bomenlaan Schoorstraat wordt in ere hersteld

Door het aanhoudende slechte weer lagen de werkzaamheden afgelopen maanden stil. Maar inmiddels is aannemer JvEsch weer volop aan de gang in de Schoorstraat. Daar wordt de karakteristieke dubbele bomenrij in ere hersteld. Wethouder Evelien Kostermans (Groen) en Jan van Kempen van Dorpsraad Udenhout plantten vorige week een boom om de werkzaamheden samen af te markeren.

Het gaat om de bomen vanaf de bebouwde kom van Udenhout tot aan de parkeerplaats bij de Loonse en Drunense Duinen. Deze laanstructuur is een belangrijke verbinding en een bijzonder landschapselement. Maar helaas is de bomenlaan in de loop der jaren aangetast, onder andere door aanpassingen aan de rijbaan, het fietspad en de kabels en leidingen. Daardoor was het beeld van de karakteristieke bomenlaan steeds minder duidelijk.

In 2021 zijn al 122 ongezonde en daardoor gevaarlijke bomen vervangen door 130 nieuwe bomen. Nu komen er nog eens 160 bomen bij. Dit zijn verschillende boomsoorten die passen in het gebied, waardoor de bomenlaan ook in de toekomst gezond blijft. Het aanplanten duurt tot eind deze maand.

Om de bomen goed te laten opgroeien, wordt een deel van het fietspad opengebroken. Er komt een tijdelijk fietspad van klinkers. In september van dit jaar wordt er gewerkt aan het nieuwe betonnen fietspad. Daarnaast gaat de gemeente de bermen anders inrichten en beheren. Zo krijgen kruiden, grassen en dieren er meer ruimte. Het project wordt dit najaar opgeleverd.

Tekst: Luc Vervoort, Gemeente Tilburg
Foto’s: Henny Schilders, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *