‘t Schoor presenteert 21e Unentse Sprokkels

De grote zaal van ‘t Plein is op vrijdagavond 22 maart goed gevuld. Op deze avond wordt de 21e uitgave van de Unentse Sprokkels gepresenteerd door ‘t Schoor, het erfgoedcentrum voor Udenhout en Biezenmortel.
De voorzitter van ‘t Schoor, Wil Broos, opent de avond. Volkomen terecht staat hij uitgebreid stil bij het overlijden van zijn voorganger, Kees van Kempen. Kees was niet alleen jarenlang voorzitter van ‘t Schoor; hij was ook de grote motor van het erfgoedcentrum. Recent overleed ook de vice-voorzitter van ‘t Schoor, Hein van den Berg. Het is duidelijk dat het centrum voor ons locale erfgoed een paar ernstige klappen te verwerken heeft gekregen. Het getuigt daarom van prijzenswaardige veerkracht dat ‘t Schoor nu toch weer zo’n mooie nieuwe Sprokkel heeft geproduceerd. Voorzitter Wil Broos bedankt daarvoor primair het schrijversteam van het erfgoedcentrum onder leiding van Frank Scheffers.
Hierna meldt zich een ludieke, virtuele Udenhoutse broeder op de Bühne. Hij verklapt al delen van de inhoud van de nieuwe Sprokkel. Achtereenvolgend onthullen Lia Clement, Jan Denissen en Martin de Ruijter nog meer van wat er allemaal in deze 21e uitgave bijeen is gesprokkeld.
Lia geeft een inleiding van de Udenhoutse en Biezenmortelse bibliotheken door de eeuwen heen. Met name gaat het over de panden, waarin de bibliotheken gevestigd waren.
Jan vertelt iets over zijn verzameling bidprentjes en laat ook enkele fascinerende voorbeelden zien van prentjes van dorpsgenoten, die al lang geleden van ons zijn heengegaan.
Martin houdt een humoristische causerie over de geschiedenis van de Udenhoutse popmuziek. Hij is zelf overigens een nadrukkelijk onderdeel van die geschiedenis.
Dan is het moment gekomen om de eerste, nieuwe, 21e Unentse Sprokkel officieel aan te bieden. Door de voorzitter van het schrijversteam, Frank Scheffers, wordt dit spiksplinternieuwe exemplaar overhandigd aan Marieke Vermeer-Vlietstra. Zij is programmamanager bij de bibliotheek Midden-Brabant en… Marieke blijkt haar wortels ook nog in Udenhout/Biezenmortel te hebben liggen, meer concreet: in de Zandkant.
Nadat Wil Broos de avond officieel heeft gesloten, hebben veel aanwezigen hun kans gegrepen om deze 21e Sprokkel aan te schaffen. Als u dit boek ook in uw bezit wilt krijgen. Dat kan à € 12,50. De nieuwe Sprokkel is te koop bij Erfgoedcentrum ‘t Schoor; in The Read Shop (DA) en bij Hoppenbrouwers Electroworld.

Tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *