Hoe ziet het er hier in 2100 uit?

Natuurlijk; niemand weet dat! Maar de tweedejaars studenten van de afdeling “Management van de leefomgeving” van de HAS in den Bosch hebben er toch serieus naar gekeken. Zo diepgaand mogelijk. Met een open blik. Out of the box, zogezegd.
Ze namen het “Oostflank-gebied” (de dorpen en het platteland ten oosten van de stad Tilburg in de gemeenten Oisterwijk en Tilburg) als uitgangspunt. En ze probeerden dus 60 jaar verder te kijken dan het recent ontwikkelde “Oostflank-rapport”.
De studenten gingen als volgt te werk: Ze bestudeerden het “Oostflank-rapport” intensief ; ze onderzochten het gebied minutieus (reeds aanwezige rapportages èn fysiek); er vonden vele interviews en andersoortige gesprekken plaats met “stakeholders” (direct betrokkenen) en andere belanghebbenden en bewoners in het gebied; ze analyseerden alle gegevens en er werd een eindrapportage per onderzoeksgroepje opgesteld.
Hun bevindingen presenteerden de ongeveer 50 studenten op dinsdag 9 april in het voormalige raadhuis van Udenhout. Alle belangstellenden uit het gebied waren welkom. En ook uw Wegwijzer-correspondent was aanwezig. Eén ding was voor uw correspondent, kijkend naar 2100, een 100% zekerheidje: hij maakt het niet meer mee!
Er werden 12 autonome toekomstvisies gepresenteerd. Het viel meteen op dat er veel overlappende elementen in de verschillende visies zaten.
We noemen:
– Kleinschaliger agrarische bedrijven; meer extensief en minder intensief
– Meer diversiteit; akkerranden; koppeling met natuur
– Meanderende beken en riviertjes; grotere en onbebouwde beekdalen
– Meer hoogbouw in dorpen om ruimte te winnen
– Tussen de dorpen kleinschalige landbouw en natuur
– Boomteelt heeft in het gebied goede toekomst
– Overheden gaan meer subsidiëren.
Maar er werd ook een aantal verrassende conclusies getrokken die niet algemeen werden gedeeld. Sommige daarvan waren toch wel opzienbarend.
Wat dacht u bijvoorbeeld van:
– Ten zuiden van de “Voorste” en “Achterste Stroom” in Oisterwijk verdwijnt de behuizing (te veel gevaar i.v.m. klimaatopwarming en wateroverlast)
– Er moet een nieuwe ruilverkaveling komen
– Een “Fiets-snelweg-netwerk” tussen de dorpen realiseren. Daaronder zo mogelijk shuttlebus-vervoer. Ook de N65 onder de grond
– Dorpen blijven in stand, maar worden niet (veel) groter. Oisterwijk verkleind.
– Andere visie dan bovenstaande: Udenhout en Berkel-Enschot groeien aan elkaar
– Er komt een ring van dorpen rond een groot park-gebied, waarvan ook “landpark Assisië” deel uitmaakt
– De dorpen blijven min of meer ongewijzigd; extra “woonvraag” wordt opgelost door ‘t bouwen van een gloednieuw, ultra-modern dorp (veel hoogbouw) in het midden van het gebied
– Boeren gaan veel meer andere producten verbouwen, waarmee bijv. bouwmaterialen worden geproduceerd
– Nieuwe huizen en buurten worden uitbundig groener en een stuk hoger

Nattuurlijk; je kunt alles denken van deze visies. Maar je kunt er ook over nadenken. En dat hebben de HAS-studenten zeker bereikt.

Tekst: Jan de Kort; De Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders; De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *