50 jaar zwem- en ander plezier

Op 27 april a.s. bestaat ons zwembad “De Groene Wellen” 50 jaar. Kees en Elly Pepping, die al 30 jaar het zwembad exploiteren, zullen dat gouden feest niet ongezien voorbij laten gaan. O.a. komt er een feest voor het personeel, dat hier in de voorbije jaren actief was. Ook de zwemlustigen zullen in het komende seizoen geconfronteerd worden met het 50-jarig jubileum.
Kees en Elly begonnen 30 jaar geleden op basis van een erfpachtconstructie met de toenmalige gemeente Udenhout. Ze gingen voor eigen rekening en risico het zwembad exploiteren. Daarvóór, in 1974, waren Ad en Bettie Rombouts, als bedrijfsleiders in dienst van de gemeente, begonnen in het toen gloednieuwe bad.
Een krantenartikel van 13 januari 1973 leert ons dat het zwembad is aangelegd door “Aannemersbedrijf Colijn & van Ippel” uit Nieuwendijk. Zowel de bevolking als de gemeenteraad hebben in die tijd lang geknokt om deze voorziening in Udenhout gerealiseerd te krijgen. Daarvoor moest o.a. een bouwvallig pand, Groenstraat 39, wijken. In dit pand woonde toen de familie Beerendonk, die tijdelijk plaatsvervangende woonruimte kreeg in het voormalig politiebureau. Op de plaats van het gesloopte pand werd een weg naar het zwembad aangelegd door de Udenhoutse firma van Strien.
In 1980 kwam Helmie van Ingen het echtpaar Rombouts als “hulpje” assisteren. Tien jaar later, in 1990, volgde hij Ad op als nieuwe bedrijfsleider. Helmie herinnert zich uit die tijd de geweldige sfeer, die altijd rond het zwembad hing. “Elke nieuwe medewerker, die toen bij ons kwam werken, had diezelfde ervaring”, zegt hij, “Ze waren allemaal onder de indruk van de gezelligheid in en rond het bad, dat zo schitterend tegen natuurgebied “D’n Brand” gelegen ligt”.
Sinds 1994 zwaaien de Pepping’s de scepter in het zwembad. Zij kregen al snel met de gemeente Tilburg te maken.
Kees en Elly herinneren zich het eenvoudige familiebad met snoepwinkeltje van hun begintijd. In de loop der jaren is daar een uitgebreid bad met glijbaan, kantine en allerlei faciliteiten voor teruggekomen. Je kunt nu in “De Groene Wellen” feesten en partijen boeken; genieten van uitgebreide maaltijden; kamperen; buiten sporten; het complex exclusief boeken voor clubs, verenigingen, busgezelschappen enz.
In het seizoen (mei t/m augustus) is “De Groene Wellen” regelmatig tjokvol met 1500 bezoekers. Er gaan dan 80 à 100 kg. frites per dag doorheen; 300 tosti’s en ontelbare fricandellen, ijsjes, biertjes en frisdrank. En dat allemaal tegen het decor van prachtige natuur aan drie kanten van het bad en de lig- en speelweiden. Mooier kan toch niet!
“Er is hier nog altijd een goede sfeer”, zegt Elly, “Alle dagen is het in en rond het bad leuk en gezellig”.
Kees vult zijn vrouw aan met een paar hilarische anekdotes. “De laatste zondag van het seizoen hebben we hier honden zwemmen”, zegt hij, “Er komen er wel 150 en dat is altijd een gezellige beestenboel”. Ook vertelt Kees gniffelend dat de finish van een autorally ooit in “De Groene Wellen” was gesitueerd. O.a. Gerard de Rooy (van de “Dakar rally”) eindigde toen met zijn wagen via een gigantische wip in het zwembad.
Kees gniffelt nog meer als hij vertelt over een groot aantal Udenhoutse jongens en meisjes. Die klommen ‘s nachts over het hek en kwamen illegaal zwemmen. Maar wel naakt. Hun kleding lag aan de rand van het bad. Kees sloop erheen en deponeerde alles in de kantine. “Het viel wel op”, zegt hij, “dat de meisjes hun kledingstukken vlot op kwamen halen”. De jongens durfden dat niet. Ze kwamen niet uit het bad en smeekten Kees om hun spullen terug te brengen. Wat hij niet deed! Het effect was wel dat het illegale nachtelijk zwemmen voorbij was.
Hoe de toekomst er na 2024 uit ziet, weten Kees en Elly helaas niet. “Maar het jubileumjaar 2024 kunnen ze ons in elk geval niet afnemen”, besluiten ze hoopvol.

Tekst: Jan de Kort; De Wegwijzer
Foto’s: Erfgoedcentrum ’t Schoor en Henny Schilders; De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *