Gouden parochiespeld voor Jan van Groenendaal

Woensdagmiddag 24 april is in het bijzijn van zijn vrouw en jongste dochter Hedwyg de gouden speld van de parochie Johannes XX111 uitgereikt door pastoor Looijaard en de vertegenwoordiger van het kerkbestuur Ezio Bocca.

Jan van Groenendaal (87) is ruim 25 jaar actief als vrijwilliger voor de parochie. Jan vertelt met de nodige humor hoe pastoor van Sprang hem destijds heeft gecharterd voor het vrijwilligerswerk. Hij benaderde Jan toen die nog druk was met zijn bedrijf. Jan reageerde dat de pastoor te vroeg was met zijn vraag. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd want op het moment dat Jan wel meer tijd had kwam de pastoor daarop terug met de vraag of hij acoliet wilde worden voor de weekenddiensten en de uitvaarten.
Jan gaf aan dat hij geen persoon was om vooraan op het altaar te staan Maar pastoor van Sprang haalde hem over om het twee keer te proberen. Die toezegging deed Jan en daarmee was zijn lot bezegeld, want na die twee keer kon hij moeilijk zeggen dat hij niet geschikt was.
Pastoor Looijaard vertelt dat Jan ook een van de acolieten is die assisteert bij de uitreiking van de communie en dat dit bij drukke uitvaarten een uitkomst is. Maar hij benadrukt ook dat Jan nog veel meer doet. Hij heeft ook al die tijd gezorgd voor het kapelletje aan de Schoorstraat. De eerste jaren met slechts enkele mensen en de laatste jaren als deel van een groepje. Iedere dag wordt het kapelletje bezocht. De deur open en dicht, kijken of alles netjes is, kaarsen aanvullen en alles wat nodig is voor goed onderhoud. Altijd op de fiets, maar in de winter met sneeuw ook te voet, vaak samen met zijn vrouw.

Daarnaast is Jan ook altijd lid geweest van het seniorenkoor en het NCB-koor. Kortom het uitreiken van deze parochiespeld is meer dan verdiend. De heer Bocca benadrukt dat de verdiensten van Jan onbetaalbaar zijn, en dat de speld en de bijbehorende attentie een blijk van oprechte waardering is.
Jan zegt dat hij dit altijd met veel plezier en geen dag met tegenzin heeft gedaan. Hij is blij met deze erkenning en waardering en spreekt daar zijn dank over uit.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *