Vijf nieuwe koninklijke onderscheidingen

Vrijdag 26 april ontvingen in het gemeentehuis van Tilburg vijf Udenhouters een koninklijke onderscheiding. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onder begeleiding van de Dutch Pipes en Drumband werden alle decorandi naar binnen geleid. Burgemeester Weterings benadrukte dat de onderscheiding een blijk van waardering en erkenning is voor hun maatschappelijke inzet die zij allemaal, gedurende vele jaren, hebben getoond. Hij noemde vrijwilligers het cement van de samenleving, die zorgen voor verbinding. In het bijzijn van hun familieleden en andere genodigden spelde burgemeester Weterings hen de versierselen op en sprak hen een voor een toe. Daaruit bleek zonneklaar dat deze Udenhoutse inwoners zich vele jaren belangeloos hebben ingespannen voor diverse maatschappelijke organisaties en vele uren vrijwilligerswerk hebben verricht en nog verrichten.

Deze officiële bijeenkomst werd de dag erna gevolgd door een bijeenkomst in ’t Plein in Udenhout waarbij ook alle in het verleden gedecoreerden waren uitgenodigd. In een volle zaal werd hen een mooi programma aangeboden.
Bijzonder was dat een van de organisatoren van deze bijeenkomst, Nol Luijbregts, zelf een van de gedecoreerden is. Hij opende de bijeenkomst, een afvaardiging van Harmonie M.V.C. speelde het Wilhelmus. Als voorzitter van de dorpsraad mocht ik alle nieuw gedecoreerden toespreken, hen de felicitaties namens de dorpsraad, maar in feite namens alle inwoners overbrengen, begeleid met een bos bloemen. Ook Mirjam Schoenmakers en Rob Weytmans, die eerder dit jaar een koninklijke onderscheiding ontvingen, werden nog eens in het zonnetje en de bloemen gezet.

Martin de Ruijter declameerde diverse gedichten. Uit diverse gedichten was zijn verbondenheid met Udenhout heel duidelijk. Willy McVean speelde op de doedelzak. Een feestelijke, gezellige en geanimeerde bijeenkomst.

De gedecoreerden van 2024 van Udenhout zijn:

Stef Aldenhuijsen
Stef is een veelzijdig man die op bestuurlijk en administratief gebied vrijwilliger is. 22 jaar penningmeester bij Theatergroep Udenhout, penningmeester bij Contact 50, bestuurslid bij de Federatie Hondensport Nederland. Hij is ook 10 jaar penningmeester geweest bij stichting de Peppel. Hij verleent ook veel praktische ondersteuning door als vrijwilliger belastingformulieren bij mensen in te vullen en te helpen bij hun administratie, brigadier te zijn bij basisschool de Wichelroede en ’s avonds door Udenhout te fietsen als lid van het buurtpreventieteam.

Jos Brouwers
Vanaf 1989 is Jos vrijwilliger. Eerst bijna 30 jaar bij Scouting Udenhout, waarvan ook 14 jaar als bestuurslid. Hij was onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud rondom het scouting gebouw. Vanaf 2003 is hij vrijwilliger bij de groep die het kerkhof van de parochie Johannes XX111 In Udenhout mee onderhoudt. Jos is ook een actieve buurtgenoot in de Groenstraat. Hij verricht hand- en spandiensten in huis en tuin bij mensen die dat niet goed kunnen. Hij is de buurtconciërge van de Groenstraat. Hij heeft jaren met de duo-fiets met mensen gefietst die minder mobiel waren en voor Zonnebloem Udenhout-Biezenmortel staat hij altijd klaar voor diverse diensten zoals ondersteunen bij activiteiten en mensen brengen en halen als zij zelf anders niet kunnen deelnemen aan een bijeenkomst.

Henk Denissen
Henk heeft twee belangrijke passies van hem gecombineerd: zijn interesse in de ICT-wereld en liefde voor het lesgeven. Hij deed dat in zijn werkzame leven en sinds vele jaren als vrijwilliger.
Vanaf 2007 is Henk actief als vrijwillig docent computervaardigheden voor Contact 50. Daarmee speelt hij een belangrijke rol voor ouderen in Udenhout om meer digitaal vaardig te worden en te blijven. Het cursusmateriaal ontwikkelde hij ook zelf. Hij is ook bestuurslid bij Contact 50, onderhoudt contacten met de bibliotheek, coördineert cursussen en de inschrijvingen daarvoor. Hij geeft zelf ook nog jaarlijks zo’n vijf cursussen die een relatie hebben met het gebruik van internet. Hij ontwikkelde de social-app en als mensen een computerprobleem thuis hebben komt hij zelfs aan huis om dit mee op te lossen.

Nol Luijbregts
In 2016 was Nol 20 jaar, bestuurslid van Theatergroep Udenhout en nog steeds is hij daar actief als acteur en zet zich in voor diverse werkgroepen. Hij is lid van de dorpsraad van Udenhout geweest waar hij voor het domein cultuur actief was. Hij organiseert namens contact 50 de kerstmiddag en ontspanningsmiddagen. Samen met Udenhouts belang organiseert en presenteert hij de jaarlijkse bijeenkomst voor gedecoreerden, waar hij er zelf nu een van is. In 2021 was hij betrokken bij de oprichting van de Stichting De Culturele Steenoven en is daarvan ook de penningmeester. Naast deze bestuurlijke en culturele activiteiten verzorgt hij samen met een client ook de tuinen van een van de woonhuizen van ASVZ.

Clemens Schoonus
Clemens was van 1981 tot 1997 betrokken bij buurtvereniging De Achterhoek, zowel als bestuurslid en als hoofdredacteur van het blad De Achterhoekpost. Bij voetbalvereniging S.v.S.S.S. was hij van 2002 tot 2015 secretaris en is hij vanaf 2016 verantwoordelijk voor de ledenadministratie. Vanaf 2016 is Clemens lid en secretaris van de dorpsraad Udenhout. Daarmee vervult hij een belangrijke rol in de dorpsraad en de contacten van de dorpsraad met de gemeente. Clemens is sinds 2008 bestuurslid van Theatergroep Udenhout en vanaf 2016 de voorzitter. Een van zijn belangrijke acteerprestaties is de rol van Sinterklaas bij een school voor moeilijk lerende kinderen die hij al sinds 20 jaar vervult. Een rol waar hij met veel plezier over vertelt.

Opnieuw blijkt dat in ons dorp veel mensen maatschappelijk actief zijn en dat dit gezien en gewaardeerd wordt. Juist door het vele werk, de inzet en initiatieven van onder andere deze vijf mensen maakt van Udenhout, Udenhout! Een prachtig en fijn dorp om te wonen, leven en werken.

Ook de Wegwijzer feliciteert
alle gedecoreerden.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *