Wij herdenken en vieren Exposities en lezingen.

In Erfgoedcentrum ’t Schoor is al geruime tijd een expositie over oorlog en bevrijding te bezoeken. Op 1 oktober opent in de Bibliotheek Udenhout een foto expositie over de oorlogstijd en de bevrijding. De expositie is tot stand gekomen in een goede samenwerking tussen de bibliotheek en ’t Schoor.

De bibliotheek is een openbare ruimte. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om gewoon maar even binnen te wandelen. Dat maakt de bibliotheek laagdrempelig. De ervaring met eerdere exposities in de bibliotheek leert dat mensen makkelijk binnen lopen (ook ouders met kinderen), de expositie komen bekijken en er ook samen over in gesprek kunnen gaan, zelfs onder het genot van een kopje koffie. Marieke Vermeer, programmamaker van Bibliotheek Midden Brabant, vertelt dat de bibliotheek daarmee voldoet aan haar doelstelling om kunst en cultuur onder de aandacht te brengen, en hier is erfgoed beleving een onderdeel van. Verhalen exposeren en op die manier tot leven brengen op een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat doet de bieb natuurlijk al door de grote collectie boeken, die hierbij aansluiten. Maar ook door andere informatie bronnen, cursussen, lezingen, digitale info en zoals nu d.m.v. de foto expositie. Lia Clement, secretaris van Erfgoedcentrum ’t Schoor, geeft aan het belangrijk te vinden dat er ook buiten ’t Schoor een plek is, waar mensen bereikt kunnen worden om het historisch/ culturele erfgoed te delen. De bibliotheek is hiervoor de ideale plek.

Samen met ’t Schoor en vrouwenvereniging EVA organiseert de Bibliotheek Udenhout twee lezingen in het thema Oorlog en Vrede.

Henk Peters geeft op 29 oktober in het Raadhuis een lezing over oorlog en bevrijding van Udenhout en Biezenmortel, waarbij ook aandacht voor de oorlogsmonumenten in de Loonse en Drunense Duinen. Leden van EVA zijn hier al voor uitgenodigd, maar ook mensen buiten de vereniging kunnen zich opgeven. Dat kan via de website van Bibliotheek Midden Brabant. De lezing is gratis.

Jessica van Geel, historica en journaliste schreef een boek over de Utrechtse verzetsheldin Truus Van Lier. Het verhaal over vrouwen in het verzet is erg onderbelicht. Op 14 november wil Jessica juist daarom dit verhaal vertellen. Ook deze lezing wordt gegeven in het Raadhuis. Ook hiervoor kunt u zich opgeven via de website van Bibliotheek Midden Brabant. De toegang voor deze lezing is 10 euro.

Door de intensieve samenwerking van de diverse maatschappelijke organisaties in Udenhout en Biezenmortel worden 80 jaar na de bevrijding de verhalen over inwoners van onze dorpen in oorlogstijd en vrede tot leven geroepen. U bent van harte uitgenodigd om de exposities in de bibliotheek en ’t Schoor te bezoeken en de lezingen in het Raadhuis te volgen. De moeite waard!

 

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *