Un Schôôn Plaotje 2019

De Deelnemers

Aan de eerste editie van ‘Un Schôôn Plaotje’ doen dit jaar 22 teams mee. Een team bestaat uit één of twee personen.
Wij laten u hieronder graag even kennis maken met onze deelnemers.

Mijn eerste cameraatje kocht ik op mijn 14e. Ik vond het voornamelijk leuk om op en om het huis te fotograferen en later mijn camera mee te nemen als we op stap gingen. Toen had ik al ideeën om op de foto te zetten, maar die kwamen er nooit goed uit. Tegenwoordig vind ik het nog steeds leuk om herinneringen vast te leggen op foto’s. Vooral op vakantie vind ik het leuk om alles vast te leggen.

Door mee te doen aan ‘Un Schôôn Plaotje’ hoop ik mijn camera beter te leren kennen en hoop ik tips te krijgen om vanuit verrassende standpunten en perspectieven te fotograferen. Ik hoop hierdoor nog mooiere en gavere foto’s te gaan maken!

Ik heb foto’s maken altijd leuk gevonden als klein meisje stal ik papa’s camera en begon ik foto’s te maken. Een paar jaar daarna kreeg ik een eigen camera en op vakantie maak ik vaak foto’s

Papa vindt het ook super leuk om te doen. Soms gaan we samen naar de bossen om foto’s te maken.
Papa weet veel van de camera en ik kom snel met ideeën.

We doen mee om nog meer te leren over fotografie!

Waarom doe ik mee met Un Schoon Plaotje?

Ik doe mee omdat ik natuurlijk graag foto’s maak. Ik maak vaak foto’s van alledaagse dingen maar de foto’s zijn niet altijd zo mooi als ik zou willen!

Ik hoop dan ook met Un Schoon Plaotje veel te leren. Te leren hoe je een plaatje maakt dat een glimlach op je gezicht tovert omdat de samenstelling verrassend is en een scherp en mooie beeld is. Ik heb er zin in , dus aan de slag!!?

Van kleins af aan heb ik al gefotografeerd. Mijn vader was vertegenwoordiger in foto-en filmapparatuur en ik kreeg al jong een eigen toestel.

Mijn man was een verwoed amateurfotograaf en ik heb samen met hem geleerd om kritisch naar foto’s te kijken. Ik heb zijn spiegelreflexcamera een paar jaar geleden tevoorschijn gehaald en ben me er echt in gaan verdiepen.

Meedoen aan “Un schôôn Plaotje” dwingt me om de camera nog meer te pakken en nog kritischer te kijken. En natuurlijk hoop ik heel veel goede tips te krijgen!

Monique van den Brink

Aan Un Schôôn Plaotje doe ik mee omdat ik graag foto’s maak van de natuur in mijn directe omgeving.
Mijn toestel licht ook altijd in handbereik.
Ik hoop tips te krijgen waardoor ik beter door mijn lens ga kijken.
Door jullie adviezen hoop ik beter met mijn camera om ’t gaan.

Ik probeer al jaren schoon plaotjes te maken en vind het ontzettend leuk om daarin te leren van het werk en feedback van anderen.

Daarom doe ik mee aan dit leuke initiatief.

Ik doe mee aan Un Schoon Plaotje omdat het een leuk initiatief is en ik het leuk vind om andere hobby fotografen uit Udenhout te leren kennen. 

Ook al fotografeer ik mijn hele leven al, iedere opdracht is weer een uitdaging. Ik hoop veel te leren van de andere fotografen en natuurlijk iets op te steken van de feed back van de profs! 

Elk jaar keek ik toch wel een beetje met jaloerse ogen naar het tv programma; “het perfecte plaatje” Wat  zou het toch gaaf zijn om daaraan mee te kunnen doen!! 

Toen Pieter voorstelde om me in te schrijven voor   ‘Un schôôn Plaotje’  hoefde ik ook niet lang na te denken….. TUURLIJK!… LEUK!…GAAF!…. Oei ,ook wel spannend! 

Zelf hoop ik door hieraan mee te doen iets meer kennis te krijgen van de technische kant van het fotograferen. Maar vooral hoop ik heel veel plezier en lol te hebben met de opdrachten en met de andere deelnemers.

Toen ik hoorde van Un Schôôn Plaotje wilde ik natuurlijk mee doen. Als amateur hoop ik hier natuurlijk veel van leren van de verschillende opdrachten andere kandidaten over instellingen van de camera en evt. technieken.

Groetjes Patricia

Vanaf mijn veertiende jaar ben ik geïnteresseerd in fotografie. Ik fotografeerde toen met name onze huisdieren, inmiddels zijn onze kindjes vaak de pineut. Ons dochtertje van 1 jaar oud roept al ‘cheeeese’ als ik nog maar naar mijn camera wijs! Het perfecte plaatje vond ik een geweldig programma en heb ik met veel plezier gekeken. Erg leuk om nu zelf in de Udenhoutse versie mee te mogen doen. Ik hoop dat ik leer wat dé ingrediënten zijn om ‘Un schôôn Plaotje’ te maken en dat ik samen met leuke mensen kan kletsen over onze gezamenlijke hobby!

Groetjes Linda 

Ik heb mijn eigen bedrijfje in fotografie gehad. Dit heb ik op stop gezet omdat ons tweede zoontje opkomst was. Fotografie blijft kriebelen. Un schoon plaotje leek me een super avontuur: mensen leren kennen met de zelfde hobby, Leren van hun ervaring en kwaliteiten. Graag zou ik daarnaast ook willen leren wat je nou eigenlijk allemaal kan met je fototoestel. Ik heb nu nog geen kennis over de instellingen en wat er allemaal op zit. Op naar super weken vol plezier en nieuwe kennis.

Wij wonen nu een jaar in Udenhout. Un Schôôn Plaotje leek (en lijkt mij nog steeds!) een mooie uitdaging om meer van Udenhout te zien door het letten op details dankzij de opdrachten. Maar ook om weer eens wat nieuwe mensen te leren kennen. Mensen met eenzelfde hobby dan wel interesse; fotografie.

Ik weet dat fotografie veel meer betekent dan “camera pakken, klikken en klaar!”. Wat mij interessant lijkt is hoe alle deelnemers verschillende interpretaties hebben van een opdracht. Zoals de eerste opdracht ‘Een karakteristiek dorpsgezicht’. Daar kan je echt alle kanten mee uit!

Ik weet mijn weg met camera’s, Lightroom & Photoshop. Helaas heb ik alleen steeds weinig tijd om de opdrachten uit te voeren vanwege mijn werk; we hebben immers ons eigen schildersbedrijf hier in Udenhout. Dagelijks vroeg weg en meestal laat pas weer thuis. Toch hoop ik steeds in de weekeinden de zeer leuke opdrachten te kunnen maken.

Misschien kom je mij binnenkort nog ergens tegen. Liggend in een sloot, hangend in een boom of verscholen tussen struiken of zittend bij iemand in de tuin. Ik heb dan ook alles over voor het perfecte fotooke te knippen. Je weet wel; “Un Schôôn Plaotje”!

Wij, Mark en Lizette van Strijdhoven, doen mee aan Un Schôôn Plaotje omdat we het allebei leuk vinden om bv op vakantie foto’s te maken, omdat we het gezellig vinden om toch samen iets te ondernemen ondanks we het vaak druk hebben en omdat we graag op deze manier meer leren om het perfecte plaatje te maken.

Waarom doe ik mee aan un schoon plaotje?
Fotograferen is leuk maar soms helpt het om een onderwerp aangedragen te krijgen om je op te richten. Het vervolgens samen kijken naar de resultaten zal nog meer ideeën opleveren. Daarnaast hoop ik vooral technische tips te krijgen om nog beter met mijn camera over weg te kunnen.

Jolanda Venselaar

Na lang twijfelen heb ik toch de keuze gemaakt om mee te doen met Un Schôôn Ploatje. 

In eerste instantie dacht ik: ‘Het is toch niets voor mij’. Ik heb niet echt een goede camera. Die ligt wel op zolder, maar ik weet er niet goed mee om te gaan. 

Daarbij maak ik misschien af en toe een leuk plaatje, maar dat is meer geluk dan wijsheid.

Er werd aan alle kanten tegen mij geroepen dat Un Schôôn Ploatje echt iets voor mij zou zijn. Toen ik de 2e oproep in de Wegwijzer zag, ben ik toch overstag gegaan en heb ik mezelf opgegeven. Puur om te leren en om meer/betere inzichten te krijgen. 

En stiekem hoop ik natuurlijk dat ik toch ook wat punten scoor…. 😉 

Mijn aandacht wordt vaak getrokken door foto’s die net even iets anders laten zien dan het geijkte.
Elke keer ben ik dan verbaasd dat de fotograaf dat zo ziet……..Hoe doen ze dat??
Ik loop en kijk en zie het alledaagse. Fotografen lopen en zien overal een bijzonder plaatje in. Dat is 1 van de redenen dat ik me heb opgegeven voor “USP”. Leren kijken als een goede fotograaf.

Een andere reden is om met een fototoestel te leren omgaan. Hoe krijg je diepte in een foto, hoe zit het met diafragma, sluitertijd, belichting, scherpte en onscherpte. Allemaal zaken waar ik weinig van af weet en totaal geen benul heb hoe ik dat moet instellen of hoe er mee te spelen.

Ik hoop tijdens dit project dus veel te leren en ik heb er waanzinnig veel zin in.

Groet,

Karin van de Wijdeven