Un Schôôn Plaotje 2019

Opdrachten

De deelnemers aan ‘Un Schôôn Plaotje’ krijgen ongeveer om de twee weken een nieuwe opdracht. Deze krijgen ze te horen tijdens een bijeenkomst waar tevens ook wat informatie gegeven gaat worden over de eventueel te gebruiken technieken/functies op je camera. Uiteraard beslist de deelnemer uiteindelijk helemaal zelf hoe hij of zij de opdracht gaat invullen. De resultaten van iedere opdracht zijn terug te vinden op deze pagina onder de knop ‘resultaten’.

Op deze pagina vermelden we steeds de opdracht waar de deelnemers op dat moment mee bezig zijn!

Opdracht 1

‘Maak een Dorpsgezicht’

Datum uitleg: 15-03-2019
Datum inleveren: vóór 28-03-2019 (info@udenhout-centraal.nl)
Specialisatie: Camera kennis en zoek de uitdaging

Meteen ook een hele moeilijke opdracht!! Misschien zelfs wel de moeilijkste om goed uit te voeren.
De opdracht is “Maak een Dorpsgezicht” en natuurlijk wel een dorpsgezicht van Udenhout.
De eerste foto die jullie in moeten leveren is een specifiek dorpsgezicht, het moet dus een karakteristiek plaatje zijn, wat vanuit een mooi oogpunt genomen is. Je kunt natuurlijk in de Slimstraat recht voor het Raadhuis gaan staan of op de rotonde in de Kreitenmolenstraat bij “De Toren”. Je kunt natuurlijk zo’n foto inleveren, maar het is juist de bedoeling dat jullie op een andere manier gaan kijken.
Het hele project ‘Un Schôôn Plaotje’ is natuurlijk een “competitie” waarbij je per opdracht punten kunt scoren. Maar laat het vooral voor jezelf een uitdaging zijn om eens op een andere manier door je camera te kijken en op een andere manier te fotograferen. Wij dagen jullie uit om op een verrassende manier door de lens te gaan kijken. Probeer zo origineel mogelijk te zijn en vanuit een originele ‘hoek’ te fotograferen. Let daarbij bijvoorbeeld op compositie en kleur.
Wanneer je vragen hebt of dat we ergens mee kunnen helpen kun je uiteraard contact met ons opnemen via het bekende e-mailadres.

De foto die jij kiest om voor deze opdracht in te leveren moet je mailen naar: info@udenhout-centraal.nl
Probeer de foto in zo’n goed mogelijke kwaliteit door te sturen. We hebben de foto het liefst in 40×50 cm, 40×60 cm of vierkant 40×40 cm in 100 dpi, kwaliteit 12.
Aan het einde van “Un Schôôn Plaotje” gaan we namelijk een aantal van jullie foto’s exposeren! Het is dan wel handig als deze ook van een goede kwaliteit zijn.
Nogmaals… heb je hier tijdens het maken van de opdracht vragen over of heb je op een andere manier hulp nodig? Laat het ons weten!

Opdracht 2

‘Maak een Sportfoto’

Datum uitleg: 30-03-2019
Datum inleveren: vóór 11-04-2019 (info@udenhout-centraal.nl)
Specialisatie: Beweging, sluitertijd, keuze van hét moment

De een trekt zijn trimschoenen aan om te gaan hardlopen of pakt de fiets uit de schuur voor een rondje op de racefiets of mountainbike, terwijl de jeugd vooral op het voetbalveld, het hockeyveld, de manege of in de sporthal bij een van de mogelijke zaalsporten te vinden is als er gesport moet worden. Maar ook een partijtje dammen, schakel of biljarten zal door velen gezien worden als het moment waarop je sportief bezig bent.

De tweede opdracht is om een moment vast te leggen waaraan gezien kan worden dat er gesport wordt op dat moment. Een foto van een karakteristieke Vlaming die de wielrenners staat aan te moedigen langs de weg tijdens ‘De Ronde van Vlaanderen’, de platgetrapte plastic bekers bij een waterpost tijdens een hardloopwedstrijd of het moment dat er met een hockeystick tegen een bal aan geslaan wordt, een ruiter die op zijn paard over een hindernis springt of het moment dat de koning valt bij een partij schaken.
Bij al deze beelden zal direct een associatie gemaakt worden met ‘Sport’.

Aan jullie de taak een dergelijke foto te maken.
Belangrijk bij het invullen van deze opdracht is dat je vooraf al een beetje weet wat voor foto je wil gaan maken en daar vervolgens voor gaat. In de anderhalve week die jullie hebben kun je natuurlijk ook meerdere momenten kiezen (gok niet op één paard!).
We weten van opdracht één dat het maken van de uiteindelijke keuze voor de foto die je gaat inleveren het moeilijkste is…

De foto die jij kiest om voor deze opdracht in te leveren moet je mailen naar: info@udenhout-centraal.nl
Probeer de foto in zo’n goed mogelijke kwaliteit door te sturen. We hebben de foto het liefst in 40×50 cm, 40×60 cm of vierkant 40×40 cm in 100 dpi, kwaliteit 12.
Aan het einde van “Un Schôôn Plaotje” gaan we namelijk een aantal van jullie foto’s exposeren! Het is dan wel handig als deze ook van een goede kwaliteit zijn.
Nogmaals… heb je hier tijdens het maken van de opdracht vragen over of heb je op een andere manier hulp nodig? Laat het ons weten!

Opdracht 3

‘Roofvogels’

Datum uitleg: 13-04-2019
Datum inleveren: vóór 18-04-2019 (info@udenhout-centraal.nl)
Specialisatie: Vliegende vogels en stilzittende vogels

Vandaag hebben jullie informatie en voorbeelden te zien gekregen van natuurfotografie. Natuurfotografie beslaat natuurlijk een heel groot gebied. Van een mooie ree in de wei tot de irritante vlieg voor je raam. Van een mooi gekleurde vogel in de tuin tot een grijze pad die ergens een weg probeert over te steken. En dan hebben we alle bloemen en planten nog niet eens genoemd. Eigenlijk heeft alles om je heen wel iets met de natuur te maken.
Daarom hebben wij voor jullie al een keuze gemaakt en gaan we morgen foto’s maken van Roofvogels.
Jullie krijgen twee uur de tijd om een Schôôn Plaotje te maken van een vliegende roofvogel of een roofvogel die model zit op een paaltje.
We verdelen de groep in tweeën waarbij het ene uur de vliegende foto’s en het andere uur de zittende vogels gefotografeerd kunnen worden.

Jullie hebben bij deze opdracht niet veel tijd om te bedenken hoe je de foto wil gaan maken, maar het loont toch wel de moeite om hier vooraf al over na te denken!
Misschien heb je nog even tijd om eens links en rechts te kijken hoe anderen dit gedaan hebben.
Uiteindelijk zullen ook de roofvogels mee bepalen of die plannen ook daadwerkelijk verwezenlijkt kunnen worden….

Ga je voor een close-up of een overzicht…? Of misschien wel voor een detail…?
Of tover je helemaal een verrassend ‘Schôône Plaotje’ uit de hoge hoed?

Opdracht 4

‘Koningsdag’

Datum uitleg: 20-04-2019
Datum inleveren: vóór 09-05-2019 (info@udenhout-centraal.nl)
Specialisatie: Vertel ‘Koningsdag’ in één foto

Vorige week hebben jullie gezamenlijk de foto gemaakt voor opdracht 3. Alle foto’s moesten gemaakt worden in 2 uur tijd. Jullie hadden de mogelijkheid even de kunsten bij de collega’s af te kijken, maar ‘Ut Schôônste Plaotje’ moest je uiteindelijk toch zelf maken.
Dat gaat bij deze opdracht uiteraard niet anders zijn.
Er is eigenlijk maar één dag dat dé foto gemaakt kan worden, en dat is zaterdag 27 april…
Nieuwsfotografen worden vaak met een opdracht op pad gestuurd. Maak een foto van een bepaald evenement waarin het verhaal van het evenement in gevangen zit.
Ook bij deze opdracht is voorbereiding weer erg belangrijk. Weet waar je naar toe gaat en wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn.
Het standpunt van de fotograaf is, zoals bij alle opdrachten, uiteraard ook weer belangrijk!
Tijdens de vorige presentatie werd de kracht van zwart-wit foto’s aangehaald…. zou dat voor deze opdracht ook gelden…?

I.v.m. de vakantie hebben jullie voor deze opdracht wel wat langer om een keuze te maken. Pas op woensdag 9 mei moeten de foto’s bij ons binnen zijn.

Heel veel succes allemaal weer!

Opdracht 5

‘Macro fotografie’

Datum uitleg: 11-05-2019
Datum inleveren: vóór 23-05-2019 (usp@udenhout-centraal.nl)
Specialisatie: Het groots fotograferen van kleine dingen

We hebben al gekeken in het dorp, we fotografeerde sportieve zaken, we vogelde uit hoe dieren te fotograferen en we zochten naar mooie momenten om koningsdag vast te leggen. Nu gaan we de kleine wereld bekijken. Een mier, een spinnetje of de meeldraden van een bloemetje. Ga eens door de knieën en loer in het gras. Heb je de gloeidraden van een ouderwetse gloeilamp al een goed bekeken?

In deze opdracht gaan we ons dus bezig houden met macrofotografie. Een foto is een macro opname als het onderwerp groter dan 1:1 in beeld gebracht wordt. Kleine dingen die dus van dichtbij ineens heel speciaal blijken te zijn. Insecten die prachtige kleuren blijken te hebben. Een eenvoudige paardenbloem is een schitterende bloem als je die wat nader bekijkt. Heb je fluitenkruid wel eens goed van dichtbij bekeken? Languit liggend op het gazon ontdek een wereld in een wereld.

Technisch gezien is macrofotografie misschien wat moeilijker. Om dichtbij genoeg te kunnen fotograferen kun je een speciale macrolens gebruiken. Een andere oplossing is het gebruik van tussenringen of een balg. Waarschijnlijk heb je deze dingen niet zomaar in je tas zitten. Gelukkig zit er op veel standaard lenzen een macro-stand anders maak je de foto zo dichtbij als de lens het toestaat. Je kunt de foto nadien ook nog bijsnijden.

Ga weer goed voorbereid op stap. Probeer vooraf te bedenken wat je wil gaan maken. Een statief is soms makkelijk.

Succes in de grote wereld van het kleine detail.

Opdracht 6

‘Theater’

Datum uitleg: 25-05-2019
Datum inleveren: vóór 06-06-2019 (usp@udenhout-centraal.nl)
Specialisatie: In het donker zonder flits

Wat een gedoe was dat, macrofotografie. Tussenringen, voorzetlenzen, omkeerring of een aparte macrolens. Bij de volgende opdracht heb je dit allemaal niet nodig. Daar staat tegenover dat het onderwerp bij macrofotografie veelal gewoon stil stond en had je dus alle tijd om een mooi plaotje te maken.
Dat gaat nu compleet anders zijn. Vanavond worden jullie op tijd verwacht in het Plein te zijn. Jullie gaan het optreden van de Abba Tribute band in beeld brengen. Dansende zangeressen, springende gitaristen en veel kleurig licht dat steeds anders is. Ik noem het een uitdaging. Echte concertfotografen krijgen doorgaans twee of drie nummers de tijd om hun perfecte foto te maken. Vooraf bedenken hoe je dit gaat aanpakken is echt noodzakelijk. De dancing Queen komt maar één keer voorbij, heb je dan je foto niet gemaakt zul je snel je Waterloo gevonden hebben.
Regel 1: Flitsen is uit den boze ofwel, ten strengste verboden. Het verstoord de uitgekiende podium verlichting. Je moet het ook niet willen omdat je in je foto dan ook niet het mooi theatrale licht gaat zien.
Regel 2: Je zult moeten spelen met je sluitertijd en de ISO-waarden. Ik zou het diafragma zo groot mogelijk zetten. Het gevaar voor onscherpte is vanwege de geringe scherptediepte en de bewegende artiesten natuurlijk groot. Let er vervolgens ook nog op dat de microfoon niet precies voor het gezicht van die knappe zangeres zit.

Waar wij als jury op gaan letten is uiteraard of de foto technisch in orde is. Daarnaast willen we graag emotie maar ook de actie zien.

De groep zal in tweeden gepist worden zodat er niet meteen 20 fotografen voor het podium staan te springen.

Succes.

(herinner je nog dat Joris Knapen de sportfotograaf ook graag het randgebeuren in beeld brengt……)

Opdracht 7

‘Architectuur’

Datum uitleg: 08-06-2019
Datum inleveren: vóór 20-06-2019 (info@udenhout-centraal.nl)
Specialisatie: Lijnenspel / perspectief

Nu een opdracht waarbij je je statief voor de dag mag halen. De opdracht is om een architectuur foto te gaan maken. Zoek een interessant gebouw en fotografeer het op zijn mooist. Bedenk waarom een architect bepaalde lijnen op papier heeft gezet. Het ontwerpen van een pand is net zo goed het maken van een mooie compositie. De ontwerper zoekt ook naar balans en een juiste verdeling van vlakken. Probeer te ontdekken hoe het licht speelt met de ramen in een gevel. Zoek naar symmetrie en een spannend lijnenspel. Kijk of je kunt spelen met reflectie in de glazen ruiten.

Erg belangrijk is het moment van de dag waarop je gaat fotograferen. Je wilt in de foto kunnen zien of de gevel glad gestuct is of is opgetrokken uit bakstenen. Hiervoor heb je strijklicht nodig. Strijklicht laat reliëf zien. Een gevel op het zuiden fotografeer je dus niet om midden op de dag.
Is het je keuze om ook de binnenverlichting in het gebouw te laten zien maak dan gebruik van het “Blauwe uurtje”. Erg sfeervol. Vergis je niet in dit uurtje want vaak duurt het moment dat het licht precies goed is maar een krap minuutje. Verdwijnt de zon dan achter de wolken dan zul je terug moeten komen.

Camera op statief en zorg voor veel scherptediepte. Voor de meeste foto’s is het noodzakelijk dat de horizon recht is en het gebouw rechte lijnen heeft. Erg storend als het lijkt dat de zaak op omvallen staat.
Zoek ook naar voorgrond vulling. Dat kan reflectie in water zijn of aan de bovenkant takken van een boom die het geheel omkaderen.

Succes

Opdracht 8

‘Portret’

Datum uitleg: 22-06-2019
Datum inleveren: uiterlijk 28-06-2019, 19:00 uur (info@udenhout-centraal.nl)
Specialisatie: Maak kennis met lichtbronnen en reflectie

Voor de volgende opdracht gaan we een portret maken. Een portret kan uit meerdere personen bestaan maar voor deze opdracht kiezen we 1 persoon. Je kiest voor een portret in daglicht of kunstlicht, dat mag je zelf bepalen.
Er zijn natuurlijk wel een aantal tips die handig zijn voor portretfotografie.

• Stel scherp op de ogen.
• Gebruik een grote diafragma opening (dus laag diafragmagetal) dan is je scherptediepte klein en komt je portret los van de achtergrond.
• Fotografeer op ooghoogte.
• Ook de omgeving is belangrijk.
• Eventueel je portret uit het midden plaatsen.
• Niet teveel ruimte boven het hoofd.
• De foto mag in elke gewenste kleur ingeleverd worden.
• Zoek zacht licht, niet in de volle zon bijvoorbeeld.
• Experimenteer!
• Vraag toestemming aan de persoon om dit portret te mogen publiceren.

Deze opdracht moet uiterlijk vrijdag 28 juni voor 19.00 uur ‘s avonds bij ons binnen zijn.