Dodenherdenking 2016

Op het kerkhof naast de kerk in Udenhout werd op 4 mei om 19.00 uur de dodenherdenking gehouden.

dodenherdenking2016-kinderenHet was een zonnig avond, waarbij de laaghangende zon grote schaduwen wierp op de grond. Er waren ongeveer 120 personen aanwezig, waarbij de gemiddelde leeftijd, ondanks de aanwezigheid van enkele jongeren, zeker boven de 50 jaar lag. We herdenken alle doden van WO II en in het bijzonder degenen die gevallen zijn in en rondom Udenhout.

Frans Goossens, voorzitter van Heemcentrum ’t Schoor sprak de mensen toe, waarbij hij refereerde aan het feit dat sinds de Tweede Wereldoorlog er nog geen dag op de globe is geweest zonder oorlog. Er zijn op dit moment 60 miljoen mensen op de vlucht voor geweld en vervolging en over de hele wereld zijn er meer dan 50 miljoen vluchtelingen. Vrijheid, vrede en veiligheid is voor ieder van belang. Het thema was dan ook: “Geef de vrijheid door”.

dodenherdenking2016-gildeNa zijn rede waren er twee vendelzwaaiers van de gilden  St. Joris en St. Anthonius-St. Sebastiaan, die ter ere van deze herdenking een kleine demonstratie van hun kunnen lieten zien.

Daarna werd het woord gegeven aan de voorzitter van Dorpsraad Udenhout, Peter Hutten.

Vervolgens werd er door Daniël, Demi en Sebastiaan,  drie leerlingen van bs de Wichelroede een gezamenlijk gedicht voorgelezen over vrijheid en herdenken.

Frans Goossens legde daarna met deze drie leerlingen een boeket bij drie Amerikaanse soldaten die voor de bevrijding van Udenhout hun leven hebben gegeven. Intussen werden een 20-tal namen opgenoemd van personen uit Udenhout en Biezenmortel, die ook het leven hebben gelaten ten tijde van WO II.

dodenherdenking2016-difiléDe Last Post werd daarna gespeeld door Henrie Cuijpers, gevolgd door twee minuten stilte voor alle slachtoffers van de oorlog.

Na een korte verwijzing naar het volkslied werden er twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld en zongen de bezoekers zo goed als het kon, mee. Ten slotte werd er een klein defilé gehouden langs de drie graven van de gevallen Amerikanen en konden de aanwezigen bij ’t Rectoraat nog even napraten onder het genot van een kopje koffie.

Tekst/foto’s: Gerhard de Wit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *