Boerderij uit de Bronstijd gevonden in het nieuwbouwplan Den Bogerd

Open dag

Opgravingen2De open dag bij de archeologische opgravingen in het nieuwbouwplan Den Bogerd- Udenhout op 22 oktober werd druk bezocht. De ruim 80 aanwezige belangstellenden werden door archeologen van onderzoeksbureau Archol geïnformeerd over de werkzaamheden, de geschiedenis van het gebied en de aangetroffen sporen. Ook de aanwezige kinderen waren erg enthousiast over het werk van de archeologen.

Werkzaamheden

In het plangebied Den Bogerd –Udenhout heeft de afgelopen weken een opgraving plaatsgevonden op de plaats waar binnenkort de eerste woningen worden gebouwd.

Opgravingen1Bij het onderzoek zijn vooral nederzettingssporen gevonden, waaronder de paalsporen van een boerderij uit de Midden-Bronstijd (1500 – 1100 voor Chr.). De boerderij had een lengte van 25 meter bij 7 meter. Mensen en vee leefden onder één dak. Boerderijen uit de Bronstijd zijn in Zuid-Nederland vrij zeldzaam. Opmerkelijk is dan ook dat de laatste paar jaar bij opgravingen in de regio Tilburg al diverse van deze boerderijen aan het licht zijn gekomen. Het Udenhoutse exemplaar is daarbij weer een belangrijke aanvulling en geeft wederom aan dat de regio een lange bewoningsgeschiedenis kent waarvan resten goed bewaard zijn gebleven in de bodem.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *