Indrukwekkende en dankbare herdenking bij Bos en Duin

Herdenking-BosenDuin-2016-hpDe datum 4 mei zal bij iedereen bekend staan als de datum waarop in Nederland, en dus ook in Udenhout, alle oorlogsslachtoffers herdacht worden.
Eenzelfde link zal niet meteen gelegd worden op 26 mei. Toch is het zo dat, juíst in Udenhout op deze dag een aantal oorlogsslachtoffers herdacht worden. Bij het monument net achter Bos en Duin, worden op deze dag 14 gefusilleerde verzetsmensen herdacht.
Deze herdenking is een aantal jaar geleden ‘geadopteerd’ door basisschool De Wichelroede die ieder jaar met groep 8 deze herdenking invulling geven.
Werkelijk indrukwekkend is het om te zien hoe juist de jeugd stil staat bij wat deze soldaten in de oorlog voor ons allemaal gedaan hebben. Nabestaanden van deze verzetshelden komen, in sommige gevallen meer dan 100 km naar Udenhout gereden om deze herdenking bij te wonen.

Om 11.00 uur begint de herdenking. Ieder jaar weer meer mensen verzamelen zich rondom het monument als de leerlingen vanaf de straat aan komen lopen. Alleen het gezang van vogels is goed te horen als de leerlingen hun plaatsje zoeken rondom het monument. In de klassen hebben Juffrouw Angeliek en Juffrouw Josje de afgelopen weken veel tijd besteed aan de voorbereiding op deze dag. Alle gezichtjes staan strak in de plooi, waaraan al duidelijk te zien is dat deze kinderen ook daadwerkelijk beseffen waar deze herdenking écht om gaat.
De kinderen gebruiken zelf geschreven teksten, houden bordjes met daarop foto’s  van de 14 gefusilleerden omhoog, en noemen daarbij natuurlijk ook de namen. Na de Last Post wordt er een minuut stilte gehouden.

Herdenking-BosenDuin-2016-01Aan het einde sprak Mevrouw Marie-Colette van Spaendonck de leerlingen geëmotioneerd toe. Zij dankte de leerlingen voor de respectvolle wijze, waarop zij de herdenking doen. “Ik wil jullie graag een levensles meegeven. De Duitse filosoof Kant zei:”Denk goed na voordat je iets doet. Bedenk of jij het leuk zou vinden als men dit bij jou zou doen. Als jij je daaraan houdt, zal de wereld veel vreedzamer zijn.”
(Marie-Colette van Spaendonck is de nicht van de gefusilleerde Rob van Spaendonck en zij schreef ook het gedicht, dat op de rand van het monument staat. Zijn broer Frans is de vader van Marie-Colette. Samen met zijn vrouw zat hij in het verzet en omdat zij zwanger was van Marie-Colette kon zij veel mee smokkelen onder haar kleding. Frans werd opgepakt en naar kamp Vught gebracht. Via een naar binnen gesmokkeld briefje kreeg hij te horen, dat hij vader geworden was. Hij heeft zijn dochter nooit gezien, want hij kwam vlak voor het einde van de oorlog om in Kamp Buchenwald.)

Na afloop van de herdenking zijn de leerlingen weer naar school gegaan en hebben Jan Schoenmakers en Henk Peters nog een kopje koffie gedronken met de nabestaanden, die daar nogmaals hun dankbaarheid uitspraken dat de 14 verzetsstrijders op deze manier niet vergeten worden. De 87-jarige zus van Barend Busnac zei: ”Heel de geschiedenis van Barend is voor mij een levenslang trauma, maar deze bijeenkomst verzacht de pijn.”

Herdenking-BosenDuin-2016-02

 

2 antwoorden
  • Pieter Michielsen zegt:

   In dit artikel hebben we twee foto’s geplaatst. Er zijn er wel een paar meer gemaakt, maar die hebben we niet bij het artikel gezet.
   Mocht u daar toch belangstelling voor hebben dan kunnen we deze altijd toesturen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *