Wat zit er achter Vincentius (deel 3)

Al ruim 100 jaar is Vincentius (tegenwoordig ASVZ) aanwezig en niet weg te denken uit ons dorp Udenhout. Dagelijks zien we cliënten gebruik maken van dezelfde faciliteiten als waar iedere andere inwoner gebruik van maakt. En dat is precies zo als het hoort te zijn! Toch is het een beetje éénrichtingsverkeer en hebben wij eigenlijk helemaal niet zo in de gaten wat er zich allemaal op het terrein van ASVZ afpeelt en hoe het er daar allemaal uitziet. Voor ons en de mensen bij ASVZ een goede reden om juist nu er op het terrein van ASVZ veel veranderingen plaats vinden, eens een kijkje te gaan nemen. Dit hebben we in de afgelopen drie weken gedaan! Deze week het derde en laatste deel!

Vincentius situatie bestaandHet hoofdgebouw en het totaalplaatje.
De afgelopen twee weken hebben we het gebied achter het hoofdgebouw een beetje besproken. D.m.v. het overzichtskaartje hiernaast had u enig idee waar we ons bevonden bij het benoemen van de verschillende gebouwen. Deze week komt het gebouw aan de beurt waar iedereen van weet waar we het over hebben. Het hoofdgebouw van Vincentius met de karakteristieke toren met de koperen ‘wereldbol’ erbovenop!
Wat iedereen ongetwijfeld bezig heeft gehouden is wat er met het hoofdgebouw gaat gebeuren. Voor vele uiteindelijk toch hét beeldbepalende gebouw van de Schoorstraat.
Helemaal weg gaat dit gebouw zeker niet. Omdat het middelste gedeelte een rijksmonument is zal dit ook nooit afgebroken mogen worden.
ASVZ foto 2 week 3In de zijvleugels woonde vroeger de cliënten en is in een gedeelte tijdelijk een deel van de dagbesteding gevestigd. Dit zal zo blijven tot over enkele jaren naast de kapel de laatste fase van de gehele nieuwbouw is gerealiseerd. Voor het hoofdgebouw en bijbehorende zijvleugels wordt nog gezocht naar een passende andere bestemming. De twee gangen die de kapel met het hoofdgebouw verbinden en de bijbehorende kapel, worden binnenkort gerenoveerd zodat deze door ASVZ gebruikt kunnen blijven worden. Als dat uiteindelijk allemaal is afgewerkt is er een mooi terrein ontstaan waar door de cliënten van ASVZ zowel gewoond als gewerkt kan worden en waar het zo open en uitnodigend is, dat iedere inwoner uit Udenhout het prettig zou kunnen vinden om er eens door te wandelen. Want daar waar het voor ons heel normaal is dat de bewoners van Vincentius ons straatbeeld mede mee bepalen, ontvangen zij ons ook graag op hun eigen terrein.
Denk er echter wel altijd aan dat we daar altijd te gast zijn en daarmee ons ook moeten kunnen aanpassen zoals we dat elders ook zouden doen!

Lees ook aflevering 1
Lees ook aflevering 2
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *