Bidprentjes;  Hulp bij stamboomonderzoek; genealogisch spreekuur in Bibliotheek

bidprentje-bij-persbericht-2-nov2Oude bidprentjes in een schoenendoos: misschien begon bij u de belangstelling voor uw stamboom ook zo. Deze prentjes werden vanaf  ca. 1850 in RK-kring gebruikt ter nagedachtenis aan een overleden persoon en bevatten naam, geboorte- en sterfdatum. Aanvankelijk werden daar religieuze teksten of gebeden aan toegevoegd, in latere jaren vaak een korte levensbeschrijving. 
Daarmee zijn deze bidprentjes een bruikbaar hulpmiddel om de eerste 100 jaar van de stamboom mede in te vullen, deze periode is immers vaak lastig omdat officiële gegevens dan niet openbaar zijn.

De meeste lokale heemkundekringen verzamelen bidprentjes, die al dan niet via internet worden vrij gegeven. Ook zijn er in archieven zoals het Regionaal Archief Tilburg en bij landelijke instellingen zoals Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) zijn grote verzamelingen aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst zullen een aantal grote collecties en hun toegankelijkheid  de revue passeren in een presentatie door Annie Duijf, secretaris van de NGV  afdeling Den Bosch/ Tilburg en daarna zoomen we in op de bidprentjesverzameling van ons eigen dorp, die bij Heemcentrum ’t Schoor verzorgd en gekoesterd wordt.bidprentje-bij-persbericht-2-nov

Locatie: Openbare Bibliotheek Udenhout, Tongerloplein 15, Udenhout

Tijd: woensdag 2 november 2016 van 10-12 uur.

Toegang is gratis en de koffie staat vanaf 9.45 klaar.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *