Opening IKC de Krijtenmolen

Op 27 januari heeft wethouder en oud-bewoner van Udenhout Hans Kokke samen met enkele kinderen de nieuwe naam van het eerste Integraal KindCentrum in Udenhout onthuld.
In het Kindcentrum in de Goudsbloem werken basisschool De Wichelroede van Tangent samen met peuterspeelzaal Duimelotje, buitenschoolse opvang Hocos Pocus en kinderdagverblijf Bonbini van Kinderopvang Humanitas. Beide instellingen werken vanuit hetzelfde gemeenschappelijk kader: meervoudige intelligentie. Samen willen ze op zoek naar de talenten van de kinderen en die talenten verder ontwikkelen. Doorgaande leerlijnen en afstemming in het belang van het kind van 0 tot 13 jaar, van desgewenst 7.30 uur tot 18.30 uur, 52 weken in het jaar.

Vanwaar de Krijtenmolen?
Al in de 14e eeuw stond er in Udenhout de Creijtenmolen.Het woord ‘krijten’ is waarschijnlijk afkomstig van de bewerking tot meel en bloem, maar in het dorp wordt ook wel gezegd dat het witten van de molen ‘ krijten’ werd genoemd. In de geschiedenisboeken duiken verschillende schrijfwijzen op en er is gekozen voor de spelling: Krijtenmolen. ‘ Krijten’ een knipoog naar het woord ‘krijtje’  (schoolbordkrijtje) dat lang een rol heeft gespeeld in het onderwijs.
Net als een molen, wil het IKC altijd in beweging zijn. De kinderen begeleiden om vooruit te komen. De vier partijen die dagelijks met de kinderen werken in het centrum aan de Goudsbloem symboliseren de ‘vier wieken’: basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. 
In 1857 is de molen afgebroken en weer opgebouwd aan de andere kant van de Kreitenmolenstraat naast waar later de meelfabriek De Voorzorg komt. De familie Coppens zal altijd verbonden blijven aan de molen. In 1942 is de molen gesloopt. Er zijn nog meer molens geweest in Udenhout. Alleen de peperbus in de Loonse Molenstraat staat er nog. De naam de Krijtenmolen verwijst naar de rijke traditie van molenaars in het dorp.

Aan de andere kant van het dorp (ten noorden van de Kreitenmolenstraat) wordt ook gewerkt aan de inrichting van een IKC. De drie basisscholen en de Kinderopvangorganisaties zijn in gesprek hoe de twee locaties worden ingericht. Voor elk kind een plek in het dorp!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *