Hulp bij stamboomonderzoek

Onderzoek naar je eigen familiegeschiedenis kent heel veel facetten. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. De inloopbijeenkomsten in 2016 waren goed bezocht.
Daarom organiseren Heemcentrum ’t Schoor, de Nederlandse Genealogische Vereniging en Bibliotheek Udenhout in het nieuwe seizoen weer informatieve bijeenkomsten, dit keer in de avonduren om ook mensen met bezigheden overdag de gelegenheid te bieden.
Voor en na de presentatie is er gelegenheid om aan de vrijwilligers vragen te stellen als u met stamboomonderzoek wil beginnen.
De presentaties zijn van 19.00 tot 21.00 uur in de bibliotheek van Udenhout, Tongerloplein 15. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Donderdag 16 maart 2017 Bevolkingsregistraties door John Boeren

Bevolkingsregister Udenhout 1910-1920

Vanaf 1 januari 1850 kregen de gemeenten de wettelijke plicht om een doorlopende bevolkingsregistratie bij te houden. Aanvankelijk hield iedere gemeente de registratie van zijn inwoners bij in grote boeken; het bevolkingsregister. In de jaren 1920 werden deze boeken vervangen door losse kaarten per gezin of persoon en sinds 1939 wordt de bevolkingsregistratie per persoon en digitaal bijgehouden. 
Van elk huishouden zijn de namen en geboortedata en –plaatsen, maar ook adressen, beroepen en kerklidmaatschappen opgenomen. Ook eventuele inwonende familieleden, kostgangers of bedienden werden bij het gezin ingeschreven. Zo leveren de Bevolkingsregisters een mooie kijk op de personen per huis en per gezin.
Gemakkelijk zoeken is het nog niet, niet alle registers zijn geïndexeerd en de volgorde kan per gemeente verschillend zijn. Maar wat een schat aan informatie kun je er vinden! De moeite waard om je in te verdiepen.
John Boeren, beroepsgenealoog, neemt ons mee naar het begin van de registraties, laat zien wat de mogelijkheden en valkuilen zijn, waar de registers te vinden zijn en hoe je erin kunt zoeken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *