Eerste exemplaar 41e kalender Dorpsleven uitgereikt aan Zuster Paulino van der Krogt

Woensdagavond 30 augustus presenteerde Stichting Scouting Sint Lambertus Udenhout de 41e editie van de kalender Dorpsleven Udenhout en Biezenmortel. Ook dit jaar is de kalendercommissie er weer in geslaagd een mooie gevarieerde kalender te presenteren.

Ruben van den Broek, secretaris van de kalendercommissie verwelkomde de genodigden. Een speciaal welkom was er voor Zuster Paulino van der Krogt. Daarnaast ook een welkom voor groepsaalmoezenier Looyaard, pastoor van Eijk en leden van de dorpsraad Udenhout. Ondanks de hevige regenval hadden toch ruim 70 gasten de weg naar het Leerlandschap van basisschool De Wichelroede gevonden. Een toepasselijke plaats om de kalender uit te reiken.

Stichtingsvoorzitter Hans van den Bersselaar schonk in zijn toespraak aandacht aan het feit dat de het samenstellen van de kalender geen sinecure is. Toch is het ook dit jaar weer gelukt om een mooie kalender te presenteren. Hij memoreerde de fraters die in Udenhout met het onderwijs zijn begonnen, toen heette het nog de St. Petrusschool. Bijzondere aandacht schonk hij ook aan de vorige directeur Piet Lagarde. Hij was het die met de introductie van het vak techniek landelijke bekendheid vergaarde. Hans tipte de kalendercommissie dat dit ook wel eens een onderwerp voor één van de toekomstige kalenders kan zijn, want een volgende kalender zal er zeker komen.
Daarna nam hij de opmaat naar de aanbieding van de eerste kalender. Dit jaar een vrouw die het voorblad van de kalender siert. In 1964 kreeg zuster Paulino van der Krogt de leiding van bewaarschool Sint Felix, toen nog gevestigd in het Sint Felix klooster aan de Kreitenmolenstraat, waar ook de meisjesschool was gevestigd en zorg aan bejaarden werd verleend. Na de bouw van de Eikelaar in 1968 verhuisden de bejaarden daar naar toe. De slechte staat van het schoolgebouw leidde tot de bouw van basisschool De Achthoeven. Zuster Paulino vertrok met haar team naar het Fonteintje, de nieuwe kleuterschool aan de Koestraat. Door haar centrale rol in het kleuteronderwijs kennen veel Udenhoutse mensen haar. Op haar beurt kende ze ook vele Udenhoutse gezinnen.
Na ruim 20 jaar kleuteronderwijs mocht ze in 1985 met pensioen. Ze bleef daarna nog in het dorp actief in het dameskoor, gemengd koor, de kinderdiensten en liturgiegroep van de parochie.
Het voorblad van de kalender werd op A0 formaat binnengedragen door jeugdleden van Scouting Sint Lambertus waarna Hans het eerste exemplaar aan zuster Paulino uitreikte.
Na de presentatie van de overige foto’s die de kalender sieren was er nog gelegenheid onder het genot van een drankje om na te praten.

Het was weer een geslaagde presentatie en de kalendercommissie gaat nu weer werken aan de 42e editie van de kalender Dorpsleven Udenhout en Biezenmortel.
De nieuwe kalender wordt op woensdag 6 en zaterdag 9 september huis aan huis aangeboden. Op 10 september is hij verkrijgbaar bij de stand van de Scouting op de Unentse Mèrt. Daarna op de bekende verkoopadressen in Udenhout en Biezenmortel.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *