Een vrijwilliger in het zonnetje

Jos Viveen
Begin januari werd aan lezers van de Wegwijzer gevraagd om kandidaten aan te dragen voor de rubriek “vrijwilliger in het zonnetje”.
Wil Schapendonk en Ad Maijen “kropen meteen in de pen” om ons te laten weten dat we bij Jos Viveen langs moesten gaan. “Niet alleen omdat Jos een kleurrijk figuur is, maar tevens omdat hij in de loop der jaren veel heeft gerealiseerd voor de Udenhoutse gemeenschap”, volgens de briefschrijvers.

Door de liefde voor paarden en de paardensport van echtgenoot en dochters werd Jos al in 2006 bestuurslid van SPU (Stichting Paardensport Belangen Udenhout). Jos vertelt dat hij zelf  welgeteld 3 keer op een paard gezeten heeft, ook al stonden de paarden/pony’s in stallen in zijn achtertuin en huurde hij een wei langs het Kuilpad. Toch heeft Jos zich sterk beijverd voor de nieuwbouw van een grote, wedstrijdwaardige rijhal in Udenhout, een traject dat maar liefst 10 jaar in beslag genomen heeft! De bouw van de nieuwe rijhal was onderdeel van een nieuwe inrichting van sportpark Zeshoeven en Jos heeft veel overleg gevoerd met afgevaardigden van de andere  sportverenigingen en de Gemeente Tilburg. Maar het resultaat mag er zijn! Jos is op dit moment geen bestuurslid meer en geeft aan blij te zijn de grote  verantwoordelijkheid kwijt te zijn. Wel is hij als vrijwilliger nog actief betrokken bij het onderhoud van- en evenementen in de rijhal. De rijhal heeft meer functies dan alleen onderdak geven aan Ruitersportvereniging St Lambertus en Jeu de Boules Vereniging “Ons Plezier”. Cliënten van Prima komen hier voor dagbesteding, Kindervakantiewerk Udenhout vindt er een onderkomen, door de hondenvereniging worden er behendigheidswedstrijden gehouden (NK), en de grote kantine en het instructielokaal worden gebruikt voor boekpresentaties (’t Heem), instructies, cursussen etcetera.

Als actief badmintonspeler behartigde Jos jaren lang de belangen van de jeugd als Functionaris Jeugdzaken en later Voorzitter van BCU (Badminton Club Udenhout). Hij moest met lede ogen aanzien dat de jeugd elders onderdak zocht of stopte. Op dit moment heeft BCU alleen nog een senioren afdeling.

Binnen het Domein Sport adviseert Jos de Dorpsraad als lid van de Raad van Advies. Mede door zijn input zijn veel initiatieven genomen in het belang van de sporters in Udenhout.

Naast dit alles vindt Jos tijd als vrijwilliger binnen ASVZ, de werkkring van zijn echtgenote. Hij ondersteunt algemene activiteiten, maar is ook persoonsvrijwilliger voor een cliënte met wie hij graag naar wedstrijden van PSV gaat, naar Truck Tour Tilburg of naar de carnavalsviering Het Kiekedievenbal op Luchtmachtbasis Gilze Rijen. Jammer genoeg zijn veel activiteiten nu met de Coronabeperkingen niet mogelijk. Maar ondanks dat vindt de cliënte een warme omgeving bij Jos en zijn gezin. Sinds het overlijden van zijn vader enkele jaren geleden is Jos , samen met zijn zus, ook mantelzorger van zijn moeder in Werkendam. “Het bestuurlijk talent van Jos, zijn financiële kennis, zijn doorzettingsvermogen en zijn talent om andere mensen te enthousiasmeren, maken dat Jos in aanmerking komt voor de rubriek “Vrijwilliger in het zonnetje” aldus Wil en Ad.
De Redactie van de Wegwijzer sluit zich daar graag bij aan.

Nelleke Sträter
correspondent De Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *