Spoorwegovergang Walstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

De onbewaakte spoorwegovergang aan de Walstraat, in het buitengebied bij Biezenmortel, wordt naar verwachting vanaf 11 juni afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente Tilburg neemt deze tussentijdse maatregel vanwege de veiligheid. Een eventuele definitieve sluiting van de spoorwegovergang gebeurt pas na het informeren en betrekken van belanghebbenden.

Sinds dit jaar maakt Biezenmortel deel uit van de gemeente Tilburg. De voormalige gemeente Haaren nam op 14 april 2020 al een ontwerpbesluit over het sluiten van deze spoorwegovergang, een zogenoemde Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO). De afhandeling van dit besluit is echter niet geheel naar wens verlopen. Daarom heeft de gemeente Tilburg besloten om de procedure opnieuw te doorlopen. Ze wil op een zorgvuldige manier dit besluit nemen en de inwoners goed informeren en betrekken.

Wat is een NABO?
Je vindt NABO’s vooral in het buitengebied. Ze komen vaak voor op onverharde wegen en paden. Dit type overweg is uitgerust met een zogenoemd Andreaskruis en waarschuwingsborden, maar ze worden niet beveiligd met spoorbomen, bellen en lichtsignalen. Wie het spoor wil oversteken, moet op een NABO dus extra alert zijn op naderende treinen. Op onbeveiligde overwegen vinden dagelijks bijnaongelukken plaats. Jaarlijks vallen er gemiddeld twee doden op NABO’s.

Grootste risico zwaar verkeer
Onderzoek dat na ongevallen heeft plaatsgevonden, biedt een nieuw inzicht: zwaar en/ of lang verkeer heeft in bepaalde gevallen een lagere snelheid dan eerder werd gedacht. Daardoor heeft dit type voertuigen soms een langere oversteektijd dan de standaard 13 seconden. Zo kan er toch een ongeval plaatsvinden, ondanks dat alles aan de normen voldoet en bestuurder en machinist zich aan de regels houden. Dit risico doet zich voor bij treinsnelheden boven de 90 kilometer per uur. Daarom is een norm nodig voor zwaar en lang verkeer om te zorgen dat veiligheid ook voor dit type voertuigen op NABO beheerst is.

Tijdelijke maatregel
Het doorlopen van de procedure om tot definitieve sluiting van de NABO aan de Walstraat over te gaan, kost tijd. Daarom kiest gemeente Tilburg nu in overleg met spoorbeheerder ProRail voor een tussentijdse maatregel. De spoorwegovergang wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.  Alleen voetgangers, fietsers en ruiters mogen er overheen. De gemeente vindt deze tussentijdse maatregel noodzakelijk vanwege de veiligheid. Een botsing van een trein met zwaar verkeer heeft immers een enorme impact.

Procedure tot sluiting van de spoorwegovergang
Naast de tussentijdse maatregel, bereidt de gemeente Tilburg een besluit tot onttrekking aan het openbaar verkeer voor. Dat betekent een definitieve sluiting van de spoorwegovergang, ook voor voetgangers, fi etsers en ruiters. In het te nemen ontwerpbesluit neemt de gemeente
alle aspecten mee die van belang zijn. Wanneer burgemeester en wethouders dit besluit goedkeuren, volgt een publicatie in de Staatscourant.
Belanghebbenden kunnen dan hun mening geven en een zienswijze indienen. Deze eventuele zienswijzen betrekt het college bij een definitief besluit. Dit wordt vervolgens ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

De mogelijkheid bestaat om een melding te krijgen bij nieuwe publicaties in de Staatscourant. Dat kan via een abonnement op
www.offi cielebekendmakingen.nl/

Heeft u vragen over het besluit of de procedure dan kunt u contact opnemen met Claudia Zurink, projectleider van de gemeente Tilburg,
via claudia.zurink@tilburg.nl. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *