Een vrijwilliger in het zonnetje

Ik zit in gesprek met Lia Clement-Verhoeven, secretaris en lid van het schrijversteam bij Erfgoedcentrum ’t Schoor. Bijna het eerste wat zij zegt is dat zij maar één van de vrijwilligers is en alle 30 vrijwilligers in het zonnetje moeten staan en in het bijzonder de voorzitter Kees van Kempen die ook het schrijversteam leidt. Bij deze is de zon voor alle dertig vrijwilligers! Gezien de lange tijd die Lia al verbonden is aan het Erfgoedcentrum kan zij heel goed verwoorden wat deze vrijwilligers met elkaar doen en bereiken en ook wat haar drijft . Het Erfgoedcentrum heeft twee pijlers:
Het museum en het schrijversteam. Het museum is gevestigd op de bovenverdieping van theeschenkerij ’t Rectoraat en wekelijks op donderdag geopend. Het museum heeft ongelooflijk veel (digitaal) beeldmateriaal, maar ook gereedschappen en huiselijke voorwerpen.
Een grote groep van de vrijwilligers zorgt ervoor dat het museum er tiptop uitziet, de collectie regelmatig wisselt en bezoekers en scholen enthousiast ontvangen worden.

Haar interesse voor geschiedenis is op de lageren school ontstaan door de geschiedenislessen van zuster Francesco in de zesde klas. Iedereen die les van haar heeft gehad kan zich vast herinneren hoe zuster Francesco bevlogen geschiedenis verhalen vertelde met gebaren en aanwijsstok. Het waren toneelstukjes waarbij iedereen aan haar lippen hing. Na de middelbare school heeft Lia de Bibliotheek- en Documentatie academie gevolgd en vervolgens is zij 38 jaar verbonden geweest aan het openbaar bibliotheek wezen: lokaal en provinciaal. De combinatie geschiedenis en boeken heeft haar in 2005 bij het bestuur en het schrijversteam van ’t Schoor gebracht.

Sinds 1992 is er een schrijversteam bij ’t Schoor wat inmiddels 60 publicaties heeft uitgegeven. Daar zijn heel veel boeken bij, maar ook Unentse Kranten en Erfgoedborden in het straatbeeld. Het hangt van het thema, het onderwerp af hoeveel tijd een boek aan voorbereiding vergt.
Vaak zelfs enkele jaren voor één boek. Lia doet vooral veel interviews voor de publicaties. Er zijn nog volop ideeën voor nieuwe uitgaven en dit jaar staan er nog vier uitgaven gepland. Het enthousiasme van lezers en inwoners uit Udenhout en Biezenmortel is vaak groot. Spontaan worden ideeën en foto’s en verhalen aangebracht. Ook komen er regelmatig vragen bij het Erfgoedcentrum.

Het Erfgoedcentrum heeft ook een nieuwe website. Als je op de site kijkt is daar ook een rubriek waar veel foto’s op staan met de vraag of deze herkend worden Bij deze: voor iedereen die dit nog niet gezien heeft : ga eens kijken, misschien herkent u ook wel familie?

Voor Lia is dit zowel haar grote hobby én vrijwilligerswerk waar ze iedere dag mee bezig is en heel veel plezier aan beleeft. Gezien haar enthousiasme en het enthousiasme van alle vrijwilligers kunnen we nog veel mooie tentoonstellingen en publicaties verwachten.

Wilma de Jong, correspondent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *