14e Maïsdoolhof binnenkort weer open!

Als je op dit moment door de Schoorstraat rijdt zie je op het eind bij de benzinepomp een maïsveld, waar de maïs nu hard groeit zodat binnenkort het maïsdoolhof geopend kan worden. De familie De Kroon en in het bijzonder Michelle de Kroon zorgen voor deze bijzondere zomer attractie in Udenhout. Dit jaar is er voor de 14e keer een maïsdoolhof. Veertien jaar geleden moest er een nieuwe bestemming voor het grasland komen en toen is het idee ontstaan. Vanaf dat moment is het doolhof gemaakt. Het begint met het bedenken van een thema, want het doolhof is een attractie die bestaat uit het lopen van het doolhof met daarbij een spelelement. Er zijn twee niveaus; voor de jonge kinderen een zoektocht met vooral het zoeken naar knuffels en foto’s, aan de hand van aanwijzingen. Voor de ouderen een quiz die zij gedurende de zoektocht op kunnen lossen. Het thema voor dit jaar is “Groenten en Fruit”.
Als het thema bekend is wordt besloten hoe het veld wordt ingezaaid: in rijen, rondes of diagonaal. Het hele veld wordt ingezaaid en als de maïs zo’n 50 cm hoog is worden de paden voor het doolhof gemaaid, in totaal 1600 meter. Midden in het doolhof is een grote uitkijktoren, die ook regelmatig van plaats verandert.
Ieder jaar komen er zo’n 2.000 bezoekers, ouders en grootouders met kinderen. Vaak vanuit campings in de buurt. Door Corona zijn er afgelopen jaar veel mensen uit de directe omgeving geweest. Mensen die een uitstapje zochten omdat er veel gesloten was en verrast waren dat dit doolhof er was, vlak in de buurt.
Kinderen hebben heel veel plezier in het zoeken naar de weg in het doolhof en het spel en ze kunnen zich voor of na het doolhof ook nog vermaken op het springkussen. Veel mensen combineren dit ook met een bezoek aan de duinen. Meestal vinden kinderen de weg in het doolhof in een uur, vaak lopen ze het twee keer. Op mijn vraag of ze vaak mensen moeten ‘redden’ uit het doolhof vertellen ze dat ze twee keer in hebben moeten springen. Eenmaal toen een oma wel heel lang wegbleef en eenmaal toen ouders hun kinderen kwijt waren. Het doolhof is ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens zodat echt iedereen in de familie mee kan doen. Het doolhof is 7 dagen per week geopend van 10.00-18.00 uur van medio juli tot eind september. 
En na het doolhof gaat de maïs naar de koeien!

Tekst: Wilma de Jong, correspondent
Foto’s: Fam. De Kroon

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *