Een zonnige en veilige kijk op de wereld

“Dag zon, dag zon, dag zalig hemels ding…” zong Toon Hermans decennia geleden. De zon brengt ons in een goede stemming, zorgt dat we er op uit trekken, maakt ons actief en vrolijk. Maar de zon heeft ook haar ”schaduwkanten”. Algemeen bekend is dat teveel zon kan leiden tot verbranding van de huid met huidveroudering en zelfs huidkanker als mogelijk gevolg.

Minder bekend is dat onze ogen beschadigd kunnen raken door teveel zonlicht. Het UV licht uit de zonnestralen kan volgens Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam (in een artikel in de Volkskrant van afgelopen week) op de lange duur bijdragen aan onomkeerbare oogschade als cataract (staar) en maculadegeneratie (vroegtijdige veroudering van het oog). Een goede zonnebril, consequent gedragen, kan deze oogschade voorkomen.

Maar wat is een goede zonnebril?
Voor deze vraag ga ik langs bij Leon van den Bersselaar, opticien in Udenhout. Leon vertelt dat het belangrijk is dat een zonnebril een goede UV-bescherming heeft, aangeduid als 100% UV of UV400. Een markering van 0 tot 4 geeft aan hoeveel licht de zonnebril tegen houdt. Het Oogfonds raadt een zonnebril met markering 3 aan om verblinding door de zon, hoofdpijn en fronsen tegen te gaan. Verder is het belangrijk dat de zonnebril groot genoeg is en voldoende aansluit. Hiermee voorkom je dat het UV licht de ogen via de boven-onder-zijkant kan bereiken. Bovendien beschermt de zonnebril ook de gevoelige huid rondom de ogen, waardoor irritatie en zwelling van de oogleden en daarmee een verstoorde traanvochthuishouding tegen wordt gegaan.

Oogarts Faber geeft aan dat een teveel aan UV straling voor kinderen zelfs nog schadelijker is dan voor volwassenen, omdat hun pupillen wijder openstaan en hun ooglens nog meer helder is. Toch geeft Leon aan dat kinderzonnebrillen geen “hardlopers” zijn. Ze zijn voortdurend kwijt of kapot. Voor kinderen met een medische indicatie worden wel zonnebrillen met elastiekjes verstrekt.

Vanwaar het prijsverschil tussen de zonnebrillen?
Zonnebrillen zijn overal te koop, van optiek tot drogisterij, van benzinepomp tot dure merkzaak. Goedkopere gecertificeerde brillen bieden net zoveel UV bescherming als dure brillen. Maar hoe weet je dat een bril ook echt gecertificeerd is? “Iedereen kan wel een stickertje op een bril plakken”, volgens Leon. Dat maakt het moeilijk om zonnebrillen met elkaar te vergelijken. Een meerprijs wordt betaald voor een zonnebril met kwalitatief goede heldere glazen en/ of polariserende glazen, die schittering neutraliseren.

En dan is een zonnebril natuurlijk ook nog een mode item. De echte merkbrillen gaan voor honderden euro’s “over de toonbank”. Maar daarmee kun je dan ook wel mooi “flaneren”.

Nelleke Sträter, de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *