“Over Assisië”

Een thuis in Biezenmortel voor mensen met een verstandelijke beperking

Vrijdag 19 november was gepland om met een mooie bijeenkomst in de kapel van landpark Assisië het nieuwe boek van Erfgoedcentrum ’t Schoor: “Over Assisië” te presenteren.
Helaas kon dit vanwege de Corona maatregelen niet doorgaan. Om toch iedereen te kunnen infomeren en een beeld te geven van dit prachtige boek heeft de videogroep Udenhout de geplande presentatie opgenomen en deze presentatie is te zien op de website: www.schoorudenhout.nl

Het erfgoedcentrum heeft een goed schrijversteam wat dit al vaak getoond heeft in de vele publicaties. Maar zoals ook door Kees van Kempen wordt gememoreerd kan het schrijversteam niets zonder inbreng van vele anderen. Bij dit boek moet met name Elmy Weijtmans genoemd worden die het archief van landpark Assisië beheert. Zij heeft veel uren archiefwerk, aantal interviews met cliënten en veel bellen en mailen achter de rug om een mooie bijdrage aan dit boek te kunnen leveren. Kees van Kempen en Lia Clement-Verhoeven van het Schrijversteam van ’t Schoor
vormden met haar het kernteam van het boek en zij hebben alle andere, zo’n 35, interviews  gehouden met o.a. de leden van de Raad van Bestuur, medewerkers en oud-medewerkers.

Het boek beschrijft de hele geschiedenis van Assisië, vanaf de start in 1904 door de broeders Penitenten tot het landpark op dit moment. Het is om veel redenen een heel boeiend boek geworden. Het geeft alle activiteiten rondom de gebouwen op het terrein weer, vanaf het statige hoofdgebouw tot de tiny houses. Door het lezen van het boek krijg je ook een prachtig beeld van de ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Van de veranderingen in onze maatschappij en daarmee ook de veranderingen in deze zorg. Van een afgeschermd eigen ‘dorp’ voor deze mensen, geheel zelfvoorzienend met een boerderij, wasserij, kleermakerij, vervolgens verhuizingen naar kernen van dorpen, kleinschalig tot nu een heel nieuwe kijk op verbinding tussen mensen die met elkaar op het landpark wonen en elkaar ondersteunen, met en zonder beperking.

Ook blijkt duidelijk uit het boek de verbondenheid met Udenhout en Biezenmortel. Assisië als grote werkgever, waar velen elkaar hebben ontmoet en een relatie hebben gekregen, vrijwilliger
zijn (geweest), zwemles hebben gehad of bij het koor zongen.

Kortom een boek wat écht de moeite waard is om te lezen en voor € 20,- te koop is bij de verkooppunten Readshop/DA drogist Venmans, Hoppenbrouwers, Fotogalerie Angelique in Udenhout en bij bakker Geerts in Biezenmortel en bij erfgoedcentrum ’t Schoor (elke donderdag open van 11.00-15.00 uur).

Tekst: Wilma de Jong De Wegwijzer.
Foto: Erfgoedcentrum ’t Schoor

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *