Kerststal Udenhout

De Kerststal op het Kerkplein in Udenhout kent een lange traditie vanuit Scouting Udenhout. In 1970 schonken de Zusters van Mariënburg 3 kerstbeelden aan Scouting. Deze kregen een plaatsje in de Eikelaar. In 1995 bouwden leden van Scouting simpele, halve beelden van hout voor een kerststal op het kerkplein. Deze werden drie jaar later vervangen door een beeldengroep van stof, gemaakt door drie dames uit Udenhout. In 2001 werd in de Nieuwjaarsnacht brand gesticht in de Kerststal en werden de beelden helaas vernield. Ze werden provisorisch opgeknapt, maar intussen werd uitgekeken naar een nieuwe kerstgroep. Die werd uiteindelijk gevonden in Duitsland en met hulp van de Udenhoutse gemeenschap en sponsoren aangekocht. In 2003 bestond de groep uit Maria, Josef, het kindje Jezus, de os en de ezel, maar de groep werd ieder jaar uitgebreid tot in 2007. Een Kerststal voor en door Udenhout. De leden van Scouting zorgden jaar in jaar uit voor de opbouw van de Kerststal.

Ook dit jaar komen op donderdagavond Martijn, Joep, Sander, Remo, Lars, Rob, Rob, Tim, Max, een hechte vriendengroep, ontstaan vanuit Scouting, samen op het Kerkplein. In een ongedwongen, gezellige sfeer gaan ze meteen aan de slag. Ze sjouwen de grote Kerstfiguren uit de kelder van de pastorie naar boven. Daarna worden met een loader en veel mankracht de grote houten delen van de kerststal versleept vanuit het koetshuis achter de pastorie naar het Kerkplein. Het bouwen van de kerststal kan beginnen. De mannen zijn goed op elkaar ingespeeld en al snel zie je de contouren van de stal. Sjef Wijnands en Albert van Keulen van de Werkgroep Kerststal Udenhout hoeven alleen maar toe te kijken. Er wordt flink doorgewerkt en na anderhalf uur is de kerststal compleet en kunnen de kerstbeelden een plaatsje krijgen in de stal. Er wordt nog even gegrapt en gegrold over een alternatieve opstelling van de beelden (“het hoeft toch niet altijd autistisch hetzelfde”), maar uiteindelijk vinden alle kerstfiguren toch hun traditionele plaats in de kerststal. De beelden worden vast geschroefd aan de bodemplaten en de stal wordt gecompleteerd met een vloer van houtsnippers. Verlichting en een beveiligingscamera worden geïnstalleerd. De bouwers hopen dat de kerststal dit jaar weer ongeschonden de kersttijd door komt. “Op hoop van zegen”. Eerder werd de kerstgroep al 4 keer beschadigd, maar deze kon gelukkig weer gerepareerd worden.

Na 6 januari komt de vriendengroep bij elkaar om de kerststal weer af te breken en op te bergen tot volgend jaar. De mannen van Scouting verdienen een groot compliment! Door hun inspanning wordt het kerstverhaal ieder jaar weer prachtig in beeld gebracht in het centrum van Udenhout.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *