De Vrijwilligers van de Eikelaar in het zonnetje

Jeanne Nieuwburg

De Eikelaar is weer in kerstsfeer gebracht. Twee volle dagen hebben welzijnsmedewerkers en vrijwilligers versieringen aangebracht in de algemene ruimtes. Het ziet er heel feestelijk en gezellig uit. Toch zijn er geen bewoners die beneden in het atrium genieten van al dat moois. Corona besmettingen houden hen vooral op hun eigen appartementen. “Alle activiteiten zijn afgelast” vertellen de twee vrijwilligers Jeanne van Nieuwburg en Jeanne Simons. Tot groot verdriet van de bewoners, maar ook van de vrijwilligers zelf. Allen missen ze de gezelligheid.
Jeanne en Jeanne brengen vele uurtjes in de week door in de Eikelaar. Ze helpen bij spelletjesactiviteiten op Kleinschalig Wonen, maar ook bij de bingo, bij de gezamenlijke broodmaaltijden, bij optredens, bij de dagelijkse koffie-uurtjes. Ook zijn er vrijwilligers actief als begeleiding bij de kerkgang, de wandelgroep, het koersbal en barakken, de gym, de avonden “ditjes en datjes”. En natuurlijk zoals nu bij “het aankleden” van de Eikelaar bij festiviteiten.

Jeanne Simons

In totaal telt de Eikelaar 70 vrijwilligers van diverse leeftijd, die allen bijdragen aan het welzijn van de bewoners. “En daar kunnen er best meer bij” zegt Jeanne Simons. “Er zijn altijd extra mensen nodig wanneer een vrijwilliger ziek is of andere afspraken heeft”.
Het is hier heel leuk werken” volgens haar. “De welzijnsmedewerkers zijn ontzettend aardig, gezellig en behulpzaam en tussen de vrijwilligers onderling worden vriendschappen opgebouwd. “Jeanne van Nieuwburg vertelt dat er deze december maand weer veel activiteiten gepland stonden, maar dat die jammer genoeg niet door kunnen gaan. “Ook voor het contact met de bewoners is dat erg jammer” vindt ze. “Wanneer je vaak in de Eikelaar bent leren de bewoners je goed kennen, en dat is vooral belangrijk voor de bewoners met dementie”. Ze gaat daarom nu gewoon maar even op de koffie en een praatje maken in de huiskamer.
De welzijnsmedewerkers van de Eikelaar zijn blij met alle vrijwilligers, omdat ze altijd op hen kunnen rekenen en omdat iedere vrijwilliger zijn/haar eigen kwaliteit meebrengt. Een toegevoegde waarde in de zorg. De dag van de vrijwilliger op 7 december kon jammer genoeg niet gevierd worden. Maar de vrijwilligers zullen ook zo wel weten dat hun inzet ontzettend gewaardeerd wordt.

Tekst: Nelleke Strater, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *