Gemengd Koor Udenhout (GKU) viert 50 jarig bestaan

Op 21 februari bestond het GKU 50 jaar. Het koor werd opgericht op verzoek van pastoor Ras, die naast een Byzantijns koor graag een gemengd koor had in zijn parochiekerk.
In verband met de coronabeperkingen is de feestelijke viering van dit jubileum verplaatst naar zondag 26 juni. Op die dag zal het koor de mis van 10.00 uur in de Lambertuskerk opluisteren, samen met een begeleidingsgroep van de harmonie. Aansluitend zullen de leden, hun partners en genodigden een gezellig samenzijn hebben in het Raadhuis. Ook zullen daar Gerard van Keulen en Toos Vervoord gehuldigd worden. Zij zijn al 50 jaar lid van het koor.
Het koor bestaat op dit moment uit ongeveer 45 leden (40 actieve zangers). Tijdens de “hoogtijdagen” van het koor waren dat er meer dan 70. De gemiddelde leeftijd van de leden is de laatste jaren sterk omhooggegaan en bedraagt nu al 74 jaar. Het repertoire bestaat uit kerkelijke en profane liederen, die gezongen worden in de mis van de eigen  parochie, met de Sing Song Zangers in Vincentius, in het Elisabeth ziekenhuis en in de meimaand in de St. Jan in Den Bosch (de laatste jaren in samenwerking met het Gilde St Antonius-St Sebastiaan). Het koor staat onder leiding van Anne-Gert Werts. Zij volgde Theo van Iersel en Piet Happel op, die het langst dirigent geweest is van het koor. Na Hein Brekelmans is Hans Winkel al vele jaren de vaste organist.
Volgens Joost van Dongen (jubileumcommissie) en Peter van de Ven (vicevoorzitter) heeft het koor ook een duidelijke sociale functie, de onderlinge contacten zijn ongedwongen
en hecht. “We letten goed op elkaar” aldus Peter. Na elke repetitie kunnen leden, die dat willen, blijven “hangen” voor een drankje. Elk jaar wordt het Caeciliafeest gevierd. Voorheen werden tijdens dit feest stukjes voorgedragen, wat hele cabaretvoorstellingen opleverde. Harrie (Harrieke) Scholtze, tonpraoter en een van de oprichters van het koor, zorgde, samen met zijn vrouw Greet, voor vele hilarische momenten. Elk jaar wordt een koorreis georganiseerd. Tijdens die reis, die meestal naar plaatsen in Nederland, België of Duitsland gaat, wordt eerst een mis gezongen in de plaatselijke kerk en aansluitend wordt samen geluncht, is er een uitje en wordt de dag afgesloten met een diner. Vooral de reizen naar Rome (2007) en Wenen (2012) “sprongen er uit” volgens Joost. 
De Wegwijzer feliciteert het Gemengd Koor Udenhout van harte met het jubileum, wenst hen een mooie feestdag en nog heel veel jaren zangplezier in goede onderlinge verbondenheid.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto: FotoGalerie Angelique

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *