Mini-bibliotheken in Udenhout en Biezenmortel

Sinds een aantal jaren kun je in allerlei plaatsen in ons land boekenkastjes of mini-bibliotheekjes aantreffen. Ze staan meestal in voortuinen. Ook in  Udenhout en in Biezenmortel zijn ze te vinden. De bedoeling is, dat je gratis een boek meeneemt en dat je er dan een ander boek voor terug zet. Zo kun je allerlei interessante leeswaar tegen komen en raak je van je oude zooi af. En die kan voor anderen weer bijzonder zijn.
Ik ben eens gaan kijken waar in Udenhout en Biezenmortel deze boekenkastjes te vinden zijn. Hier volgen de adressen in Udenhout: Wilgenlaan 18; Heidestraat 30; Berkelseweg c.q. Udenhoutseweg 15 (schuin t.o. “De Stoofpot”); Bereklauw 36; Slimstraat (voor “Parochiecentrum Johannes XXIII”, naast kerk); Kreitenmolenstraat 101; Groenvelde 18; Reyakker 10.
Ook in Biezenmortel staan er twee: Biezenmortelsestraat 12 en op “Landpark Assisië” (t.o. lokaal 12 oftewel het restaurantje staat bij “De Snuffelhal” nog een flinke minibibliotheek).
De meeste van deze boekenkastjes vallen onder het Oisterwijkse initiatief “De Boekenhopper”. Deze kastjes zijn allemaal vervaardigd op Landpark Assisië, waar ze degelijk en duurzaam in elkaar worden gezet en worden geschilderd door bewoners van het landpark onder leiding van vrijwilliger Hans van Rooij. 
Maar er staan ook kastjes in Udenhout die daar zijn gekomen omdat iemand het gewoon leuk vond om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo  timmerden sommige mensen hun kastje naar eigen ontwerp en zetten dat in hun voortuin.
Ik sprak met Mia van Ingen, Reyakker 10. Ze nam zelf het initiatief om met “De Boekenhopper” in contact te komen. Mia werkt voor Prisma en vroeg een van haar cliënten, die mooi kan schilderen, om haar mini-bieb te verfraaien. Mevr. van Ingen heeft plezier in haar boekenkastje en ziet er ook de toegevoegde waarde van in.  “Er wordt veel gebruik gemaakt van mijn bibliotheekje”, zegt ze, “Er worden veel boeken uitgehaald en ingestopt. Momenteel heb ik zelfs overschot aan boeken, die voorlopig liggen te wachten in een paar kratten. Ze komen hier soms zelfs met de auto boeken halen”.
Naast de tien boven genoemde mini-bibliotheken, is er natuurlijk ook onze officiële bibliotheek aan het Tongerloplein. Mini of maxi… de doelstelling is hetzelfde. Mensen uitnodigen om te lezen. Een van de leukste bezigheden in het leven ! Wilt u het aan De Wegwijzer melden als ik per ongeluk een kastje vergeten ben. Dat wordt dan in een volgend nummer van dit blad goedgemaakt.

Tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer.
Foto: Henny Schilders, De Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *