Buurttuin de Kuil, stand van zaken

Buurt enquêtes, gesprekjes aan de voordeur en een aantal mooie ontmoetingen onder de partytent vlakbij het Kuilpad hebben in oktober 2022 voor de kerngroep Buurttuin de Kuil veel informatie opgeleverd. Er zijn veel ideeën en enthousiaste reacties van wijkbewoners over de Buurttuin binnen gekomen en mensen die mee willen werken. Maar er zijn ook nog allerlei vragen.

Bewonersbijeenkomst 31 januari 2023.
Om u bij te praten over de uitkomsten van de enquête en de verdere plannen, organiseert de werkgroep een bewonersbijeenkomst. Naast informatie over de aan te leggen wadi en een eerste ontwerp van de tuin is er natuurlijk ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. U bent van harte welkom om 19.30 uur (inloop 19.15 uur) in het Kruisgebouw, Zeshoevenstraat 31 in Udenhout.

Een opfrisser: waarom een Buurttuin in de Kuil?
Startpunt van het hele idee van de Buurttuin is de aanleg van een wadi door de gemeente Tilburg. Een wadi is een opvangplek voor overtollig water. Door de klimaatverandering zijn er steeds vaker hevige regenbuien. Op een aantal plekken in Udenhout en Tilburg zorgt dit voor flinke wateroverlast. Om deze wateroverlast aan te pakken, legt de gemeente wadi’s aan. Aan het Kuilpad komt dus zo’n wadi. Concreet wordt een deel van het weiland afgegraven waardoor daar water in kan stromen en het langzaam in de bodem weg kan zakken. De afgegraven grond wordt gebruikt om het andere deel van het weiland op te hogen. Op dit gedeelte komt de Buurttuin.

Wat is het idee van die Buurttuin?

Een gezellige groene Buurttuin, waarin iedereen kan rondlopen, geur en kleur kan opdoen, mag meewerken en elkaar kan ontmoeten. Voor de kerngroep zijn belangrijke uitgangspunten ontmoeten en samen werken, met respect voor de natuur en de omgeving. Er wordt zo veel mogelijk gewerkt met inheemse en oorspronkelijke beplanting.
Een groep tuinvrijwilligers zorgt voor de Buurttuin, kan gastvrouw/gastheer zijn en is samen met de kerngroep verantwoordelijk voor de tuin. Bezoekers zijn welkom als de poort open is. Ze worden uitgenodigd om een kijkje te nemen, een praatje te maken of om (geheel vrijwillig) een klein klusje te doen.

Geeft zo’n Buurttuin overlast?
Natuurlijk is het tijdens de aanleg van de wadi en de tuin druk met mensen, vrachtwagens en graafmachines. Als de tuin aangelegd is, blijft de aanrijroute naar de Buurttuin langs het Kuilpad met de fiets of te voet. Dat levert voor wijkbewoners geen extra overlast op. De bedoeling is dat de Buurttuin gedeeltelijk omheind wordt en afgesloten als het donker wordt. Er komen geen lichtmasten, geen groeitunnels of tuinkassen. Het wordt een groene oase. Er wordt rekening gehouden met de hoogte van bomen en natuurlijk komen er compostbakken om groen afval te composteren.
Wilt u meer weten over de uitkomsten van de enquête, de plannen en de vervolgstappen? Dan bent u van harte welkom op de bewonersbijeenkomst op 31 januari. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u een berichtje sturen aan de contactpersoon van de kerngroep, John Broers via jcm.broers@home.nl.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer, i.s.m. Pascalle Cup.
Foto: Pascalle Cup, docent MBO Yuverta Tilburg, opleiding Adviseur duurzame leefomgeving.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *