Een Vrijwilliger in het Zonnetje

Al sinds 2005 is Juliet Brokken actief als trainster bij Gymnastiek Vereniging DOS Udenhout. Ze begon 30 jaar geleden als lid van de vereniging en is inmiddels vergroeid met de club. Op woensdagavonden en ‘s zaterdags is ze te vinden in Gymzaal de Schelf. Ze traint de “springgroep ”van DOS en begeleidt hen bij wedstijden, in teamverband en individueel. Groepsspringen uit de mini trampoline, op de airtrack (opblaasbare baan) en over de Pegasus is een aparte discipline in de turnsport en wordt in Udenhout beoefend door turners en turnsters van 7 tot 30 jaar. In gemengde groepen van jongens en meisjes wordt deelgenomen aan landelijke wedstrijden (in de regio zijn vrijwel geen springers op dit niveau). Er wordt beoordeeld op techniek, hoogte, uitvoering, en veiligheid van de diverse sprongen. Iedere springer stelt zijn/haar eigen doelen. Volgens Juliet is de dynamiek binnen de groep, elkaar helpen en stimuleren erg belangrijk. Dat is goed te zien wanneer we twee trainingen mogen bijwonen. In een ongedwongen, gezellige, sportieve sfeer wordt getraind, op aanwijzingen van Juliet. Een toepasselijk begeleidend muziekje is nog meer sfeer verhogend. Vanaf het balkon kunnen ouders kijken naar de sportieve prestaties van hun kinderen. Oudere, meer ervaren turners zijn een uurtje eerder naar hun training gekomen om de jongere leden “op te vangen” bij de moeilijke sprongen. Juliet vertelt dat ze als puber soms wel 20 uur per week als “vanger“ in de gymzaal te vinden was.
Om de trainingen te kunnen geven heeft Juliet een 3 jarige opleiding gevolgd bij KNGU/ LOI. Behalve in de techniek van het turnen werd ze bijgeschoold in didactische, pedagogische, methodische vaardigheden. ”Het kunstje aanleren is mooi, maar dat de leden door hun sport als mens groeien (sociaal emotionele ontwikkeling) is heel bijzonder” vertelt Juliet. “Dat geeft voldoening en energie”. Om de moeilijke sprongen aan te leren moeten de turners angsten overwinnen en er op vertrouwen dat ze zo nodig goed opgevangen worden. Dat zorgt voor intensief persoonlijk contact, zowel met Juliet als met elkaar.
Tijdens het Tilburgse Sportgala was Juliet een van de drie genomineerden in de categorie Sportvrijwilliger van het Jaar 2022. De Wegwijzer feliciteert haar graag met deze nominatie. Juliet werd uiteindelijk tweede. De nominatie verdiende ze vanwege haar jarenlange, grote betrokkenheid bij gvDOS, de vele trainings- en begeleidingsuren, de jurering bij clubkampioenschappen, sponsor activiteiten voor een nieuwe trampoline enz. Tijdens het Gala werd ze verrast door de aanwezigheid van 10 leden in gala outfit, die haar kwamen aanmoedigen. Het geeft aan hoe blij de turners van gvDOS zijn met Juliet.

Tekst : Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *