Groeiplannen voor Biezenmortel

Het was woensdag 12 juli druk in De Vorselaer bij de ondertekening van het Dorpsakkoord Biezenmortel 2023-2040. Dat kwam overigens niet door een massale opkomst van dorpsbewoners. Het gezelschap bestond voor een groot deel uit bestuurders, bouwers, projectontwikkelaars en andere betrokkenen bij de totstandkoming en realisatie van het Dorpsakkoord. De aanwezigheid van burgemeester Theo Weterings onderstreepte dat ook de gemeente Tilburg veel belang hecht aan de investeringen in de leefbaarheid en levendigheid van Biezenmortel.

Verdubbeling van het aantal inwoners
Het Dorpsakkoord schetst een ambitieus toekomstperspectief: groeien naar een inwonertal van 2800 in 2040. Dat is bijna een verdubbeling van het huidige aantal inwoners. Om dat doel te realiseren is er meer nodig dan extra huizen. De voornemens bevatten daarom een veel breder palet aan investeringen. Ook allerlei maatschappelijke voorzieningen moeten toegevoegd, uitgebreid of gemoderniseerd worden. Denk aan onderwijs, kinderopvang, sport, cultuur, verbindingswegen, het openbaar vervoer en een goed ondernemersklimaat.

Bouw eerste 50 woningen in 2025
Het Dorpsakkoord is een schets in hoofdlijnen en dus nog niet erg concreet. Het voorziet onder andere in het realiseren van een versterkt “dorpshart” met deels nieuwe voorzieningen, zoals een sportfaciliteit en een plek voor dorpsevenementen. Investeringen in fietspaden, een verbindingsweg met het dorpshart en betere aansluitingen met openbaar vervoer moeten ervoor zorgen dat ook de bereikbaarheid van het dorp verbeterd wordt. Het Dorpsakkoord vermeldt ook, dat een “volwaardig station op fietsafstand” de leefbaarheid verbetert en dat de ontwikkelingen in Biezenmortel “het draagvlak voor een NS-station in Udenhout” kan vergroten. Met het creëren van aantrekkelijke wandelroutes hoopt men ondernemers uit de recreatie- en toerismesector aan te trekken. De huidige basisschool wordt getransformeerd tot een kindcentrum met buitenschoolse opvang. Het is de bedoeling dat Biezenmortel in 2040 zo’n 600 woningen meer heeft dan nu. Die uitbreiding zal gefaseerd gaan. Veel huidige inwoners vinden het belangrijk, dat de veranderingen geleidelijk gaan. In 2025 zal met de bouw van de eerste 50 woningen gestart worden. Vóór 2030 moeten er 300 nieuwbouwwoningen gerealiseerd zijn. Voor een deel van die nieuwe woningen krijgen mensen met een economische of maatschappelijke binding met Biezenmortel een voorrangspositie.

Bewoners hebben zelf meegedacht
Het Dorpsakkoord Biezenmortel is gebaseerd op verschillende initiatieven en inzichten. Op de eerste plaats op de dorpsvisie, opgesteld door de Coöperatie Biezenmortel samen met de inwoners. Daarnaast lag er een onderzoek naar de mogelijkheden om de maatschappelijke voorzieningen in Biezenmortel te versterken. Tot slot zijn ook plannen van particuliere grondeigenaren betrokken bij de totstandkoming van het uiteindelijke dorpsakkoord. Het document werd ondertekend door dorpswethouder Maarten van Asten, ontwikkelaars Janssen de Jong projectontwikkeling, Synchroon en Van Wijnen, Coöperatie Biezenmortel, de Beukenhof en stichting De Gemeenschap (De Vorselaer).
De tekst van het akkoord is op grote posters afgedrukt en tentoongesteld in De Vorselaer, waar het tijdens openingsuren te bekijken is. Ook staan er borden waarop bezoekers hun reacties en ideeën kunnen achterlaten. Het Dorpsakkoord Biezenmortel is ook te vinden op de site van de gemeente via deze link: https://www.tilburg.nl/gemeente/gebiedsontwikkeling/biezenmortel/


Tekst en foto’s: Henny Schilders, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *