Schoolproject Green Deal ontvangt wethouder Yusuf Celik

De leerlingen van groep 7a (Boomkikkerstruik) van basisschool de Mortel werden afgelopen week verrast door de aanwezigheid van Wethouder Yusuf Celik bij het project “Energie Besparen Op School Doe Je Zo”. Het project, dat eerder dit jaar al uitgerold werd op basisschool de Wichelroede (waarvan de Wegwijzer al eerder inhoudelijk verslag deed), heeft als doel om kinderen bewust te maken van de mogelijkheid tot energie besparing. Leerlingen leren in theorie en praktijk hoe door kleine en grotere aanpassingen in school (b.v. betere isolatie) op energie bespaard kan worden. Goed voor een goed klimaat en goed voor de portemonnee. Ook wordt de leerlingen verteld hoe in combinatie met goede ventilatie een goede leeromgeving op school gecreëerd wordt. De leerlingen gaan zelf aan de slag met proefjes en verzorgen aan het eind van het project een eindpresentatie, waarvoor vaders, moeders, opa’s, oma’s, buren en kennissen uitgenodigd worden. Hierdoor wordt de bewustwording nog meer gedeeld.

Wethouder Yusuf Celik van ‘Wonen, Wijken en Integratie” heeft als aandachtspunt “Verduurzaming en energietransitie van gebouwde omgeving”. In de “Nationale Klimaat Week” (30 oktober-5 november) ging hij met behulp van een warmtecamera samen met de leerlingen enthousiast als “kierenjager” in het klaslokaal op zoek naar naden en kieren bij deuren en ramen. Door deze kieren lekt warmte weg en gaat energie verloren. Met isolatietape werden de naden en kieren vervolgens dichtgeplakt en werd opnieuw gemeten. De leerlingen waren verrast hoeveel effect deze simpele isolatie heeft.

Volgens Wethouder Celik is de energietransitie een complex vraagstuk. Het betreft grote en kleine aanpassingen, het is technisch ingewikkeld en er zijn veel aanbieders op de markt, waaronder ook beunhazen. Er wordt veel van de burgers zelf gevraagd en goede samenwerking tussen woningcoöperaties, gemeenten en overheid is essentieel om aan de landelijke verplichtingen te voldoen.
Maar bewustwording is de eerste stap en jong geleerd is oud gedaan. Daarom zijn scholingsprojecten als van de Green Deal belangrijk en waardevol.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *