Udenhout aan de kook bij Joris en Letty van den Aker

Afgelopen zaterdag rond 18.30 uur stap ik binnen bij Joris en Letty van den Aker. Een gezellige en mooi gedekte tafel staat klaar voor de gasten die rond 18.45 zullen komen voor het nuttigen van een voorgerecht. Bloemen, kaarsen, mooi servies en wijnglazen. Alles in wit en rood. De open haard brandt.

Udenhout aan de kook viert volgend jaar het tienjarig bestaan. Tamar de Greef, een van de organisatoren, vertelt enthousiast dat er dit jaar 42 koppels meedoen. Echtparen, vrienden, vriendinnen, elk koppel van twee is goed. Je maakt een voor-, hoofd, óf nagerecht voor zes personen. De andere twee gangen ga je bij een ander eten. Tamar vertelt dat ze altijd probeert combinaties te maken die mensen nog niet gehad hebben.

Letty en Joris doen nu voor de vierde keer mee
Waarom is dit zo leuk? Letty vertelt dat ze enkele keren bij mensen aan tafel zaten die ze helemaal niet kenden. Ook een keer met mensen die ze van vroeger kenden, lang niet gesproken hadden en herinneringen boven kwamen. Een andere keer kwamen ze bij mensen die ze niet kenden, maar die woonden in een huis waar ze vroeger kwamen omdat er een vriend woonde. Zo is het telkens verrassend. Een geanimeerd gesprek lukt altijd wel, want je zit een uur (bij het hoofdgericht anderhalf uur) bij elkaar en voor die tijd is er altijd wel gespreksstof. En dan wissel je weer van adres en tafelgenoten. Ze hebben nog nooit met dezelfde gasten aan tafel gezeten. Inmiddels hebben ze alle gangen al een keer gemaakt en moeten ze dit jaar weer een voorgerecht maken. Altijd even puzzelen: wat zullen we maken? Dit jaar zijn ze geïnspireerd doordat ze zelf in een Italiaans restaurant antipasti hadden en toen bedachten: Dat gaan we ook doen: een aantal kleine gerechtjes. Dan zit er altijd voor iedereen wel iets lekkers bij.
Joris is bij hen de kok, Letty assisteert daarbij en zorg voor de ambiance.

De antipasti zien er schitterend uit:
vitello tonnato, bruschetta carpaccio, parmaham, garnaaltjes.

En dan komen de gasten. De verrassing is er! Niet omdat het deze keer vreemden zijn, maar twee ervan, Mark en Tania zijn goede vrienden. Ook Loekie en Sven hebben ze een keer ontmoet bij Udenhout aan de kook. Dat is niet zo vreemd omdat Loekie en Sven al voor de zevende keer meedoen. Zij gaan straks het nagerecht maken. Mark en Tania doen voor de derde keer mee en zij hebben thuis al een hoofdgerecht helemaal klaar staan om warm te maken en te presenteren.
Omdat ze starten met een Italiaans voorgerecht bieden Joris en Letty een prosecco aan waarmee vervolgens enthousiast geproost wordt. Als ik vertrek ben ik ervan overtuigd dat zij én lekker gaan eten én een leuke start van deze editie van Udenhout aan de kook zullen hebben.

Tekst en Foto’s: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *