Wat doet een Dementieconsulent?

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Wanneer het jezelf treft kan het je leven en dat van je partner of kind volledig op zijn kop zetten. Maar ook indirect kun je te maken krijgen met de ziekte dementie. Buren, familieleden, supermarktmedewerkers, politie, verenigingen kunnen iets doen om ervoor te zorgen dat mensen met dementie een volwaardig lid van onze samenleving zijn.

Een dementieconsulent kan mensen met dementie en hun dierbaren “bij de hand nemen” en hen wegwijs maken in de zeer diverse ondersteuningsmogelijkheden.

Laura Hoeksema, dementieconsulent vanuit de gemeente voor Udenhout en Biezenmortel, heeft elke derde woensdag van de maand van 11.00-12.00 uur inloopspreekuur in de bibliotheek van Udenhout. Zij kan laagdrempelig in gesprek gaan met iedereen, die vragen heeft. Zij kan U wijzen op de Dementheek in de bieb, een ruimte binnen de bibliotheek met informatie en verhalen over dementie. Zij kan u informatie geven over hulpmiddelen voor in huis, van eenvoudig (bv agenda’s) tot meer technologische middelen (bv dementieklok en sensoren). Al deze hulpmiddelen zijn te bekijken in de “Geheugenwinkel” (Burgemeester Broxlaan 1407 in Woonzorgcentrum Joannes Zwijsen). Laura weet u alles te vertellen over activiteiten voor mensen met dementie (en hun mantelzorgers), zoals bv het Koffiemomentje of Samen Koken. Zij kent de mogelijkheden voor dagbesteding. Zij kan U wijzen op het Alzheimercafé. Zij kan U doorverwijzen naar de huisarts of praktijkondersteuner, naar de wijkverpleging, Contour de Twern, of casemanagers, die voor een gesprek aan huis kunnen komen en uw persoonlijke situatie nog beter kunnen beoordelen en ondersteuning kunnen geven.

Maar Laura is als dementieconsulent ook lid van de Werkgroep Dementievriendelijk Udenhout en Biezenmortel. Vanuit deze werkgroep heeft ze, samen met de mantelzorger van iemand met dementie, informatie gegeven aan de medewerkers van de Plus. Met leden van de Werkgroep uit Udenhout en Berkel-Enschot stelt zij het Dementiejournaal op, een informatieblad over activiteiten in Udenhout, Biezenmortel en Berkel-Enschot. Het journaal verschijnt 4x per jaar en ligt ter inzage in de bibliotheek, maar u kunt zich aanmelden voor een digitale versie via josevanderheijden@contourdetwern.nl

Laura werkt mee aan het maandelijkse Alzheimercafé, een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hier komen diverse onderwerpen aan de orde, zoals omgaan met dementie, medicatie, hulpmiddelen, muziek, in beweging blijven etc. Laura verzorgt daarnaast, samen met anderen, cursussen voor mantelzorgers.

Al met al kunt U de dementieconsulent Laura zien als “spin in het web” binnen het ruime aanbod van (zorg)ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wandel eens bij haar binnen. U kunt Laura vinden in het hoekje van Dorpsloket-U. Ook via de bibliotheekmedewerker kunt U met haar in contact komen. Schroom niet en zet de eerste stap voor ondersteuning.


Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer

Foto: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *