‘t Plein na 25 jaar

Op 22 februari 1999 begonnen Marcel en Marja van Vugt – van den Bosch aan hun “avontuur” in ’t Plein. Zeker in het begin was het ook een echt avontuur, herinneren Marcel en Marja zich. Nu is men 25 jaar verder en staat er een pracht van een bedrijf. Gezellig dorpscafé én multi-functioneel centrum. Thuishaven voor talloze verenigingen én platform voor allerlei sociaal-culturele activiteiten.
Zo zag het er 25 jaar geleden nog niet uit. De gemeente Udenhout werd opgeheven en de laatste burgemeester, Dijkstra, wilde iets goeds achterlaten voor het dorp. Dat werd ’t Plein. Het bedrijf zou een multi-functioneel gebouw moeten worden, dat allerlei invullingen moest kunnen bieden. De eerste exploitant werd Wil Hoppenbrouwers. Daarna (een kwart eeuw geleden) nam een kwartet ondernemers de zaak over. Twee van hen: Marcel en Marja. Anderhalf jaar later stonden zij er alleen voor. Dat viel aanvankelijk allesbehalve mee. Er was nog maar amper loop in ‘t Plein; de Udenhoutse verenigingen hadden de mogelijkheden nog niet echt ontdekt en de bank werkte niet hard mee. Gelukkig waren er enkele Udenhoutse ondernemers die wél vertrouwen hadden, waardoor Marcel en Marja verder konden. “Maar we hebben toen wel regelmatig slapeloze nachten gehad”, zeggen ze. “En het was jarenlang keihard werken”.
Dat werk speelde zich bij Marja vooral achter de bar af. Ze is een telg van de bekende Udenhoutse carnavals-clan van den Bosch. “Ik floreer, als ik onder de mensen ben”, zegt ze. Marcel’s werk speelt zich vooral achter de schermen af. Hij is de organisator, de planner, de financiële en administratieve man.
Een van de eerste medewerkers was Koen Verbunt. Hij zat op “De Rooi Pannen” te Tilburg, waar hij horeca-management studeerde. Eenmaal afgestudeerd wilde hij graag een full-time functie bij ’t Plein. “Dat zit er helaas nog niet in”, zeiden Marcel en Marja, “We zijn de zaak aan het opbouwen en Bruin kan dat nog niet trekken”.
“Maakt niet uit”, zei Koen, “Dan wacht ik wel, want hier wil ik werken”.
Koen deed intussen ook nog wat anders; hij kreeg verkering met Anouk, de oudste dochter van Marcel en Marja.
Intussen zijn Koen en Anouk mede-eigenaar geworden van ’t Plein. Geleidelijk aan zullen zij dat helemaal over gaan nemen. Marcel en Marja vinden het een fantastische ontwikkeling. “Het zijn mensen met een écht Udenhouts hart, die met ’t Plein, ook op sociaal-cultureel gebied, heel veel voor het dorp willen doen”, zeggen Marcel en Marja. Datzelfde geldt voor hun zoon Roy, die sinds 2023 in dienst is gekomen.
En er zijn nóg ruim 10 medewerkers én veel onmisbare oproepkrachten in dit mooie bedrijf. Ook voor hen geldt dezelfde passie.
Vóórdat Marcel en Marja zich geleidelijk meer terug gaan trekken, denkt men er over om nog een vervolgstap te zetten. Daarbij is het vooral de bedoeling het verenigingsleven in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn.

Tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *