De vrijwilligers in het zonnetje

Vrijwilligers van ‘t Koffiemomentje.

Een kopje koffie en zoveel meer.
Iedere dinsdag, woensdag en donderdag staan betrokken vrijwilligers klaar om een groep oudere inwoners van Udenhout en Biezenmortel een paar gezellige uurtjes te bezorgen. Om 10.30 uur verwelkomen de vrijwilligers de gasten met een kopje koffie, een keer per maand met iets extra lekkers. En natuurlijk hoort daar een praatje bij. Gasten, die niet zelfstandig kunnen komen, worden thuis opgehaald. Wanneer alle gasten binnen zijn en van hun koffie genoten hebben, worden spelletjes op tafel gelegd. Er wordt vooral gekaart en rummikub gespeeld. Om 12.00 uur is het tijd voor een gezamenlijk kopje lekkere soep en een broodje. Na 13.00 uur gaan de deelnemers welgemoed naar huis, al of niet onder begeleiding van de vrijwilligers. Bij (langere) ziekenhuisopname worden de deelnemers door de vrijwilligers bezocht. Soms wordt met de drie groepen tegelijk een uitstapje gemaakt. Zo gingen de groepen al naar het Winterparadijs en het Orgelmuseum in Hilvarenbeek, maakten ze een treinritje door de Moer, een rondrit door Tilburg met stadsgids, brachten ze een bezoekje aan de Theetuin van Sjef van de Brand en gingen zelfs een keer met de bus naar Zeeland.
De gasten zijn inwoners van Udenhout en Biezenmortel, die behoefte hebben aan meer sociale contacten, en meestal niet meer kunnen deelnemen aan reguliere activiteiten in het dorp. Ze worden via Carien Pijnenburg, (Thebe Wijkverpleging), de huisartsen of Contour de Twern aangemeld en zijn 1x per week welkom. Deelname is dus “georganiseerd”, er is geen “vrije inloop”. Voor deelname is geen indicatie nodig. De bijdrage van de gasten is 2,50 euro per keer. De deelnemers kijken uit naar ‘t Koffiemomentje. Een deelneemster weet het treffend te benoemen: “Je hebt weer een keer wat andere praat”.
‘t Koffiemomentje bestaat al sinds 2017 en in hetzelfde jaar kon al de Vrijwilligersprijs van de Gemeente Tilburg in ontvangst genomen worden. ‘t Koffiemomentje wordt ondersteund door Contact 50 (Cees de Graaf) en Contour de Twern (Jose’ van der Heijden en Inge van Erp) en ontvangt subsidie van de Gemeente. Met ingang van 1 maart gaat ‘t Koffiemomentje tijdelijk verhuizen van het Kruisgebouw naar de kantine van de Jeu de Boules club VOP.
Maar….. ‘t Koffiemomentje zou niet kunnen bestaan zonder de vele trouwe vrijwilligers, die iedere week weer voor de gasten klaar staan. Zij halen de deelnemers uit hun isolement en bieden hun elke week een gezellige activiteit om naar uit te kijken. Dat verdient veel waardering. Daarom dat de Wegwijzer hen graag een keer “in het zonnetje zet”. Mocht u hen willen versterken, nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom!

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: ‘t Koffiemomentje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *