6 maart Vitaliteitsdag

in ’t Plein georganiseerd door Contact 50 en KBO-Brabant

Waar gaat het om?
Henk Kuijpers, voorzitter van Contact 50, opende de dag met iedereen welkom te heten. Hij benadrukt dat vitaliteit bepaald wordt door je gesteldheid op het fysieke, mentale, sociale, emotionele en spirituele terrein. Iedereen die vandaag meedoet kijkt figuurlijk in de spiegel. Wat je vervolgens met dat spiegelbeeld doet is aan jezelf. Hier en daar kun je een suggestie krijgen als duwtje in de rug.

De test, 12 stations
66 mensen kunnen vandaag deelnemen: 43 vrouwen en 23 mannen. Ik ben een van die vrouwen. Hieronder volgt dan ook mijn spiegelbeeld.
Als ik arriveer om 14.45 is het een gezellige drukte in de hal. Henk geeft de uitleg dat er 12 stations zijn die iedereen langs gaat. Ik krijg een scoreformulier waarop staat dat ik op station 10 begin en vandaar iedere 10 minuten naar een ander station ga als de bel rinkelt. Het is goed georganiseerd. Mijn gezondheid is goed, ik sport regelmatig, ben niet te zwaar, voel me goed, dus ik ben heel optimistisch.

Bij station 11 moeten we 6 minuten wandelen en dan wordt genoteerd hoe groot de afstand is die je hebt afgelegd. Een soort coopertest op wandelniveau. Nu was ik even het advies makkelijke kleding en schoeisel vergeten. Vanwege een aansluitend etentje ben ik in jurk en op hoge hakken. Niet handig. Het lukt om toch een bovengemiddelde afstand af te leggen voor mijn leeftijd.
De testen: bloeddruk, glucose, oogdruk, maculadegeneratie zijn allemaal goed. Dat had ik wel verwacht, maar blij met de bevestiging. Ook de testen voor functioneel bewegen en knijpkracht voer ik vlot uit. Hè, hè mijn zelfbeeld wordt niet aan gort geslagen.
Bij het meten en wegen ben ik blij dat ik niet ben gekrompen wat wel bij velen het geval was en hoort bij ouder worden. Mijn gewicht is volgens mij goed. Dat klopte ook wel voor mijn BMI (Body Mass Index) die tussen 20-25 moet zijn. Echter mijn buikomvang was toch enkele centimeters te hoog. Toch een rimpeltje in mijn spiegelbeeld. Het opvangen van stokken was naast een indruk krijgen van je reactiesnelheid ook gewoon een leuk spel. Zes gevangen van de negen. Mooi.

Wat heb ik opgestoken?
Hoewel ik vind dat ik aardig op de hoogte ben van alles rondom gezondheid en ouderdom heb ik toch het een en ander opgestoken. Een gebitsprothese moet je ’s nachts uit doen en droog bewaren. Nu heb ik mijn eigen tanden gelukkig nog.
Dat je als je ouder wordt 1 gr eiwit per kg lichaamsgewicht moet eten: nieuw voor mij. Dat ga ik dus eens bijhouden. Nog een medicatietip en ik ga naar huis met het gevoel dat ik in twee uur op alle terreinen een goed spiegelbeeld heb gekregen en enkele punten om op te pakken.

Kortom een héél zinnige middag. Henk Kuijpers vertelt dat er meer aanmeldingen waren dan plaatsen. Contact 50 gaat dan ook proberen om dit te herhalen.
Lukt dat, mijn advies: meedoen!

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Contact 50

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *