Een vrijwilliger in het zonnetje; De Taalgroep

Iedere dinsdagochtend van 10.00-11.30 zijn Hildegard en Marijke in de bibliotheek present om een groep vrouwen die niet uit Nederland komen, Nederlandse taalles te geven. Marijke doet dit al 5 jaar en Hildegard zo’n drie jaar. Deze dinsdagochtend woon ik de taalles bij.
Zes vrouwen die vanuit de hele wereld komen: Polen, Syrië, Iran en Brazilië. De tijd dat ze in Nederland wonen is heel verschillend en daarmee ook hun kennis van de Nederlandse taal. Marijke en Hildegard splitsen daarom de groep. Dat tekent ook hun werkwijze: aanpassen aan de vraag, behoefte en niveau van de deelnemers. Hun achtergrond als leerkracht is daarbij onontbeerlijk.

Het werkboek wordt erbij gepakt. Het huiswerk wordt doorgenomen. Dit werkboek ging over hobby’s. Ze hebben een aantal vragen en een puzzel uitgewerkt. Een andere opdracht was: formuleer vragen voor een interview over hobby’s. Ik ben verbaasd over het niveau van de vragen én de antwoorden.
Dan pakt ieder een kaartje waarop een woord staat en moet uitleggen wat dit woord betekent. De moeilijkheidsgraad is hoog. Leg maar eens uit wat zelfreflectie, manifestatie, transformatie, vertraging en betovering betekent.
Een andere oefening is het pakken van een kaartje met een afbeelding en dan aan de ander uitleggen wat er op het kaartje staat.

De deelnemers vertellen hoe belangrijk deze taalles voor hen is. Ze willen de taal leren om mee te kunnen doen, erbij te horen. Een van hen vertelt dat ze de eerste twee jaar in Nederland niet naar buiten durfde uit angst dat iemand iets tegen haar zou zeggen of vragen en dat ze daar niet op zou kunnen reageren. Het leidt tot eenzaamheid en depressiviteit.

Een ander punt is dat men binnen drie jaar in Nederland de inburgeringscursus moet halen. Dat niveau is ook écht hoog. Dat hebben wij als Nederlanders niet in de gaten. Ik zag het leerboek daarvan en zou op een aantal vragen het antwoord niet weten. Ook daarbij helpt de taalgroep.

De professionaliteit van Hildegard en Marijke springt er wat mij betreft uit. Na ieder antwoord vragen ze door. De deelnemers leren daarmee om het onderwerp naar hun persoonlijke situatie te vertalen en daardoor wordt het een echt gesprek.

Zij werken ook met heel mooi materiaal wat landelijk is ontwikkeld. Je moet leesboeken, werkboeken en speels materiaal hebben voor volwassenen, geen kindertaal. Bij de bibliotheek in het Wagnerplein in Tilburg is een steunpunt waar zij terecht kunnen voor nieuw materiaal en eventuele ondersteuning.

Waarom is dit vrijwilligerswerk zo leuk? Beiden geven aan dat het zo veel voldoening geeft als iemand zo ver komt dat zij een baan vindt, mede doordat het Nederlands van voldoende niveau is. Marijke vult ook nog aan: “Je krijgt de wereld in huis”.

Ken je iemand van buitenlandse afkomst waar deze taalles bij past: aarzel dan niet en maak diegene, je buurvrouw, collega, opmerkzaam op deze taalgroep. Help even om haar de weg te laten vinden. Deelnemers zijn van harte welkom. Aanmelden voor deze taalgroep kan eenvoudig door contact op te nemen met Elles van Contour de Twern in Udenhout, tel.06 16019365.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *