Ron, Wim en Bart hebben 25 jaar Udenhout Onder Zeil georganiseerd

De KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) organiseerden al ver voor die tijd jaren een zeskamp die werd afgesloten met een feestavond. Omdat de animo voor de zeskamp terugliep kwam men op de gedachte om een grootser feest te organiseren. Een feest met meer bands, meer dagen en voor een publiek uit een grotere regio dan Udenhout. Dat allemaal in een tent en ‘Udenhout Onder Zeil’ was geboren.

Even teruggaan in de tijd. De tijd toen er nauwelijks festivals waren. Dan realiseren we ons dat dit wel een heel ambitieus plan was van die KPJ. De eerste in het seizoen zijn met een knalfeest. Ron, Wim en Bart waren erbij om dit te organiseren en doen dit na 25 jaar nog steeds met veel plezier. Inmiddels is er een organiserend comité van 16 personen. Het enthousiasme wordt van generatie op generatie doorgegeven, zowel om mee te helpen in de organisatie, als de opbouw, als om mee te feesten.

In die 25 jaar is er het een en ander veranderd. Was het aanvankelijk de zaterdag en zondag, inmiddels is de vrijdagavond eraan toegevoegd. Op de zaterdag zijn er onveranderd zo’n 3000 bezoekers. Wat ook veranderd is, is de hoeveelheid eisen en regels waar de organisatie aan moet voldoen en dat worden er steeds meer. Regelmatig verzuchten ze dat uitvoerbaarheid in de praktijk niet altijd meevalt.

Wat gebleven is, is de aard van de muziek en de bezoekers. Bart noemt het “boerenrock”. De bezoekers zijn de KPJ-leden en hun vrienden vanuit de verre omtrek.

Als vrijwilliger is ‘Udenhout Onder Zeil’ wel het hele jaar in hun hoofd aanwezig. Bij het bezoeken van een festival, het horen van een band, is er altijd de gedachte of het iets kan zijn voor Udenhout Onder Zeil. Vooral aan de jongere leden van het organisatiecomité wordt gevraagd wat goede artiesten kunnen zijn. Al in de zomer wordt gestart met de voorbereiding. Artiesten moeten dan al benaderd en vastgelegd worden. Maar er komt veel meer bij kijken. Een opsomming die vast niet compleet is: de artiesten, de tent, wc’s, muziekinstallatie, bar en bartafels, licht en geluid, kluisjes, rijplaten voor af en aanvoer, beveiliging, bier en andere drank, glazen dan wel bekers, fietsenstalling, hekwerk, verkeersregelaars, EHBO, friettent, vergunningen, enz enz.

Ron, Wim en Bart organiseren dit al 25 jaar mee, maar benadrukken de grote rol van anderen. De 13 overige leden van het organisatiecomité. Maar vooral de 150 andere vrijwilligers. Deze vrijwilligers, waarvan er een aantal ook al 25 jaar meehelpen, zorgen voor het opbouwen, hebben taken bij de festiviteiten en bij het afbreken. Met elkaar maken ze van ‘Udenhout Onder Zeil’ al 25 jaar een groot succes!

De wegwijzer wenst jullie komend weekend een fantastische editie van Udenhout Onder Zeil toe.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *