Alle ingrediënten waren aanwezig voor een heerlijke Unentse Mèrt

unentsemert-2016-3De tweede zondag in september, betekent in Udenhout dat de klederdracht weer uit de kast gehaald mag worden en dat de straten in het centrum van Udenhout weer vol kraampjes staan. Worsten, snoep, stroopwafels (incl. ‘kruimels’), broekriemen, groente en fruit, warme truien, telefoonhoesjes en nog heel veel meer verschillende marktwaar worden aan de man gebracht.
Erg blij werd ik ook van marktlieden die met een vlotte babbel hun ”poetsdoeken voor o.a. de iPad” of “van die mesjes waarmee je een aardappel in een spiraal kan snijden…” aanprezen!
unentsemert-2016-4Oude tijden herleven als achter verschillende kramen oude ambachten te zien zijn en de personen die het ambacht uitvoeren ook in passende kledij in de kraam te vinden zijn.
Op het Tongerlooplein staan de oude tractoren en stoommachines te draaien en leggen de eigenaren met veel plezier aan geïnteresseerden uit hoe de motor werkt en waar precies de contactpuntjes regelmatig gecontroleerd moeten worden. En als het dan even wat rustiger was, is een tractor ook een prima plek om even een uiltje te knappen.
unentsemert-2016-2Een smid staat zich letterlijk in het zweet te werken als hij met zijn hamer op een gloeiend stuk metaal staat te rammen. Het geluid verdwijnt enigszins naar de achtergrond bij al die ronkende stoommachines en tractoren.
Uiteraard was de Kindermèrt ook weer goed bezet en heeft de boerderij van Prisma er voor gezorgd dat vele ouders de rest van de zondag met zeurende kinderen zaten opgescheept omdat ze thuis eigenlijk ook zo graag zo’n lief konijntje, lieve cavia of een al net zo’n kindvriendelijke en aaibare geit of schaap zouden willen hebben.
unentsemert-2016-6Op de Theaterplaats staan luchtkussens opgesteld en laat de survivalvereniging alvast een voorproefje zien van wat we volgende week weer in Udenhout mogen verwachten.
Na onze rondgang over de Unentse Mèrt zijn we nog even snel op het terras bij De Voorkamer, ‘t Kreijtenhuis, ‘t Plein of ‘t Centrum neergestreken.
Op deze terrassen werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de volgende Udenhoutse evenementen wereldkundig te maken. Zowel de DorpsQuiz als het Winterparadijs waren vertegenwoordigd met enkele vrijwilligers.

unentsemert-2016-5unentsemert-2016-1

1 antwoord
  1. Udenhouder zegt:

    3,50 entree was echt veel te veel, hoor alleen maar mensen klagen hierover en de markt wordt alleen maar kleiner.mar ja het bier s’avonds voor de organisatie wordt er ook niet minder op

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *