Koninklijke onderscheiding voor Joke Robben-Smits en Lia Clement-Verhoeven

Na eerder beiden al geëerd te zijn door de dorpsgemeenschap van Udenhout en Biezenmortel als Udenhoutse Broeder, “heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd om”, tijdens  de lintjesregen van dit jaar, “Joke Robben en Lia Clement te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau”.
Dit als dank voor al hun vrijwilligerswerk in de afgelopen decennia.

Joke Robben geeft aan compleet verrast te zijn door de onderscheiding. Zelfs toen zij en haar man bij verrassing opgehaald werden door hun dochter en afgezet werden bij het Stadhuis in Tilburg, dacht zij nog dat zij wellicht ging deelnemen aan een rondleiding door het vernieuwde Stadhuis. De jaarlijkse lintjesregen was volledig aan haar voorbij gegaan.
Het werd een geweldige dag: de feestelijke uitreiking, en nadien het “blokjesfeest” (i.v.m. coronamaatregelen) met familie, vrienden, buren op de door enkele leerlingen en leraren van basisschool de Wichelroede versierde oprit van het huis. Joke vertelt hoe de binding met de school ontstaan is door de vele jaren dat zij met heel veel plezier vrijwilliger was voor de Toneelzolder. Bij de noodgedwongen ontruiming van de Toneelzolder op last van de Brandweer in januari 2020, heeft Joke gezorgd dat er kleding achterbleef voor de leraren en leerlingen, zodat zij ook nu nog bij festiviteiten op school passende kleding kan verzorgen.
Maar ook de Stichting Karnaval Udenhout weet Joke, die ieder jaar samen met haar dochter fanatiek deelneemt aan de optocht, te vinden. Als volleerd coupeuse naaide zij 24 groene jassen voor de uitgebreide Raad van 11. Haar vak als coupeuse komt ook goed van pas bij de verzorging van alle pakken voor “Sinterklaas op het Kasteel”. Joke richtte in het kasteel zelfs een “kleedkamer van Sinterklaas” in, compleet met sportkleding voor de Sint, die immers ondanks zijn hoge leeftijd moet sporten om fit te blijven.
Naast dit alles zorgt Joke ook voor het Mariakapelletje “op de spitse hoek”. Moeder Maria wordt regelmatig geëerd met een mooi (plastic) bloemetje, passend bij de tijd van het jaar. Al dit vrijwilligers werk heeft geresulteerd in een mooi koninklijk lintje, veel aandacht van familie, buren, vrienden en kennissen, veel bloemen en kaarten. Joke is er heel blij mee.

Ook voor Lia Clement kwam het lintje als verrassing. Dit terwijl zij via haar man toch al bekend was met het hele “decoratiegebeuren”. Pas toen haar kleinkind zei:
“Oma, jij wordt vandaag prinses” begon er bij Lia wat te dagen. Ze heeft genoten van de feestelijke uitreiking, was blij verrast door het vlagvertoon van de buren in de straat, heeft gezellig koffie gedronken met de buren en beste vriendinnen op de oprit, en heeft lekker gegeten met haar gezin. Ook twee dagen na de uitreiking heeft 
ze nog geen kans gehad om alle bloemen uit te pakken omdat ze intussen ook nog Oma geworden is. Het “regent” nog altijd telefoontjes b.v van medevrijwilligers van Erfgoedcentrum ’t Schoor, de stichting waar ze elke dag wel even voor in touw is binnen het schrijversteam, als secretaris, bij exposities, rondleidingen en cursussen. Blij is ze dat de stichting ook jonge mensen als vrijwilliger aantrekt, zeker nu er meer aandacht gegeven wordt aan het gebruik van sociale media en digitalisering om de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel levendig te houden.
Via de passie van haar inmiddels overleden man is Lia betrokken geraakt bij SVSSS, als jeugdleider, binnen de supportersclub en als schrijfster van het maandblad “Sportflits”. Op dit moment brengt ze nog affiches rond voor de club en wanneer corona voorbij is, zal ze ook weer langs de lijn te vinden zijn van SVSSS, “de mooiste voetbalclub van Brabant”, waar ze veel vrienden heeft .
Lia is 11 jaar secretaris geweest van STUVO, een stichting die bij oprichting tot doel had om “vrouwen te oriënteren op de samenleving” maar die uitgroeide tot volwaardig volwassen onderwijs.
Binnen koor Andantino, waar ze met heel veel plezier zingt, is Lia verantwoordelijk voor de PR en “lief en leed”. Daarnaast verleent ze hand en span diensten voor mooie dorpse initiatieven als de koekloterij op de kermis en het “Winterparadijs”.
Ook is ze altijd mantelzorger geweest voor meerdere familieleden.
Lia geeft aan “vereerd te zijn met het lintje, maar deelt het lintje graag met iedereen die iets doet voor een ander. We moeten het immers samen doen in een dorp als Udenhout en Biezenmortel”. 

Joke en Lia, nogmaals van harte gelukgewenst !

Tekst: Nelleke Sträter, correspondent
Foto’s: Pieter Michielsen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *