Vrijwilligers van het BijnaThuisHuis

Birgitte, Jet en Astrid vormen samen met nog 32 andere vrijwilligers (in leeftijd variërend van 18 tot 78 jaar) en Coördinator Nicole samen 1 team. Een geweldig team, dat mensen bijstaat in hun laatste levensfase, in een huiselijke omgeving aan de Schoorstraat. Astrid, Jet en Birgitte zijn vanaf de start van het Hospice in Januari 2019 vrijwilliger. Ze hebben zich aangemeld na een oproep in de Wegwijzer, na de Open Dag en vanwege het enthousiasme van Nicole.

Birgitte heeft een zorgachtergrond, het zorgen voor mensen in de laatste levensfase heeft haar altijd aangetrokken. Jet zocht een zinvolle invulling van haar vrije tijd. Astrid ziet het iets betekenen voor een ander als waardevol. Ze zorgen (in shifts van 4 uur tussen 7.00 en 23.00 uur) voor de gasten door samen een kopje koffie te drinken, een praatje te maken, samen in de tuin te zitten, een spelletje te doen, een hand vast te houden, samen een gebedje uit te spreken, of een wandelingetje te maken naar het kapelletje of het dorp, wanneer dat nog kan. Ze ontzorgen de familie van de gasten en kunnen extra aandacht geven aan gasten, die weinig familie hebben. “Warme Zorg”, recht uit het hart. De Thuiszorg van ’t Heem komt op vaste momenten van de dag voor professionele palliatieve zorg, en is ook oproepbaar. Gasten komen uit het dorp en de dorpen rondom Udenhout. Ze vinden het fijn om dicht bij huis, in een bekende, natuurlijke omgeving hun laatste dagen door te brengen. Enkele gasten komen uit Tilburg.

Bij de start van het BijnaThuisHuis hebben de vrijwilligers een basisopleiding gehad: Wat is Palliatieve Zorg? Wat kun je voor mensen in deze laatste fase van het leven betekenen? Wat is Spirituele Zorg? Wat kun je beter niet vragen of zeggen of doen? Coördinator Nicole is altijd bereikbaar voor vragen en hulp en heeft een luisterend oor wanneer vrijwilligers daar behoefte aan hebben. Nicole komt bij iedere shift sowieso even binnen. Vrijwilligers hebben een grote vrijheid wat betreft de keuze van werkzaamheden. Sommigen vinden het fijn om mee te helpen bij de basiszorg. Sommigen maken de keuze geen zorg te bieden aan gasten die ze kennen.
Birgitte geeft aan dat het vrijwilligers werk heel leuk is om te doen! Ze hoopt dat mensen niet schromen om eens te komen informeren en te ervaren hoe het is. Jet vertelt hoe mooi ze de manier vindt waarop gasten na het overlijden uitgeleide gedaan worden. Ook hierin hebben de vrijwilligers een duidelijke bijdrage. Astrid vindt het fijn te merken dat gasten en familie zo tevreden en blij zijn met de zorg die geboden wordt.

Op 18 december komt er een wensboom in de tuin van het BijnaThuisHuis: “Wie zet jij in het licht”? Ik hoop met dit artikel alle vrijwilligers van het Hospice “in het licht te zetten”, als dank voor hun inzet. Wellicht dat door het enthousiaste verhaal van de drie vrijwilligers nog meer mensen zich aanmelden voor dit mooie vrijwilligerswerk. Voor informatie kan een ieder terecht op de website van het BijnaThuisHuis www.bth-udenhout.nl

2 antwoorden
  1. Judith van roessel zegt:

    Ik zet graag Jet en haar collega’s in het licht! Mijn vader heeft de mooiste laatste tijd gehad bij jullie. Dank voor jullie liefdevolle bijdrage.🙏🏻

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *