Koninklijke onderscheiding voor Kees van Kempen

De heer Kees van Kempen heeft op zaterdag 2 juli een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Kempen kreeg deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor het behoud van het cultureel erfgoed van Udenhout-Biezenmortel. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Schrijversteam van Erfgoedcentrum ’t Schoor Udenhout-Biezenmortel, waar Kees ook al 30 jaar de voorzitter is.

Kees van Kempen is één van de grootste kenners van het cultureel erfgoed van Udenhout en Biezenmortel. Zijn onderzoek bij archieven en musea in de regio, zijn samenwerking met heemkundekringen, lokale overheden en cultuurhistorische instellingen en zijn vele publicaties maken dat hij een zeer waardevolle bijdrage levert aan de cultuurhistorie van Udenhout en Biezenmortel.

Sinds 30 jaar is hij verbonden aan Erfgoedcentrum ’t Schoor. Hij zet zich hier actief in voor de instandhouding van het erfgoed van Udenhout en Biezenmortel. Het centrum heeft een grote
erfgoedcollectie ondergebracht in een monumentaal pand in Udenhout, waar wekelijks een expositie is en rondleidingen worden gegeven. Sinds 2019 is Kees ook voorzitter van het  erfgoedcentrum. Kees is met het Schrijversteam van dit erfgoedcentrum medeverantwoordelijk voor de 70 publicaties tot nu toe. Kees is daarnaast de oprichter en drijvende kracht achter de database WIKI Udenhout en werkt daarvoor nauw samen met het Regionaal Archief Tilburg. Ook op educatief gebied zet hij zich in en is hij bijvoorbeeld de initiatiefnemer van een cursus over de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel.
Sinds 2018 is hij secretaris bij de Stichting Brabants Heem. Deze stichting overkoepelt momenteel 123 Brabantse heemkundekringen met meer dan 33.000 leden. Daarnaast neemt hij zitting in de Werkgroep Open Monumentendag van de gemeente Tilburg. Hij is tevens beheerder van het archief van Kasteel de Strijdhoef in Udenhout, mede-auteur van twee boeken over het kasteel en werkt samen met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie van het Ministerie van Defensie. Ook is hij al sinds 1976 betrokken bij Parochie Johannes XXIII in Udenhout als vrijwilliger en geschiedschrijver. In 2017 ontving de Kees van  Kempen de Gouden Speld van de gemeente Tilburg tijdens zijn 25-jarig jubileum als voorzitter van het Schrijversteam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *