De Toost

Op 18 november jl. werd in de culturele serie activiteiten van De Culturele Steenoven een programma gebracht onder de titel “De Toost”.
’t Plein in Udenhout is de plaats waar artiesten uit Biezenmortel en Udenhout gezamenlijk een vermakelijk programma brachten. Vooraf werd geschreven dat het een programma over, met en voor elkaar zou zijn. Een avond om samen te genieten van een gevarieerd programma van spot, zang, muziek en vooral een heel gezellig samenzijn onder het genot van welkomst kopje koffie of thee met lokale lekkernij. Later op de avond tijd om een ander glas met elkaar te heffen maakt het programma compleet.
Centraal in het programma staat een loterij waarbij lotjes verkocht werden tegen één consumptiemunt en waarmee je de hele avond prijzen kan winnen en wat later blijkt een deelname aan de quiz. 
De zaal is verdeeld in een Udenhout en Biezenmortel kant wat symbool staat voor de periode dat de dorpen gescheiden werden van elkaar onder verschillende gemeente besturen alvorens op 1 januari 2021 weer te worden samengevoegd. Dit thema vinden we ook terug in de quiz die gehouden wordt door lotjes te trekken vanuit het ene deel van de zaal tegen het andere deel. De strijd tussen de dan gekozen dorpsvertegenwoordigers gaat over weetjes van de beiden dorpen. Zo leren we bijvoorbeeld dat Café ‘t Gommelen in hetzelfde jaar (1832) zijn oorsprong vond als Café ’t Centrum. 
Muzikaal worden we vermaakt door Feestzanger Richard uit Biezenmortel die een hoog carnavalsgehalte aan repertoire brengt. Het hoogtepunt van de avond wordt verzorgd door Tonpraoters
Ronald Maas en Fonske van der Lee. Zij brengen streekcultuur op zeer vermakelijke wijze, waarbij vooral de lokale dorpelingen op een voorzichtige manier op de hak genomen worden. De tonnepraot wordt gedaan in de mand van de ballonvaart waarbij Ronald en Fonske doen of ze een tochtje maken boven beide dorpen.
Het tweede muzikale intermezzo wordt verzorgd door Udenhouter Niels van Kollenburg die de hele zaal meekrijgt als hij “Delilah” van Tom Jones vertolkt op zijn eigen wijze. Dat hij de diepe krachtige stem van Jones niet heeft speelt geen enkele rol in de feestvreugde.
Direct daarna volgt de uitreiking van de hoofdprijs van de loterij waarbij een winnaar uit Udenhout en een uit Biezenmortel samen de ballonvaart mogen gaan maken. De hele avond wordt op vakkundige wijze gepresenteerd door Pieter Michielsen en Frans van Gestel. Zij weten bij de loterij/tombola en quiz natuurlijk vele dorpsgenoten bij naam te noemen. De tweehonderdvijftig bezoekers kunnen tegen middernacht terugkijken op een avond vol volksvermaak die goed verzorgd werd door het ’t Plein met drankjes tegen een zeer schappelijke prijs en gratis lekkernijen die
in beiden dorpen hun oorsprong kennen. Als tegen het middernachtelijk uur veel bezoekers huiswaarts gaan zijn de Dj’s John Otten en Jeroen Nolte nog even aan zet om het feestje nog even voort te zetten.

Tekst en foto’s : Joost Festen, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *