25 jaar Bibliotheek Udenhout op het Tongerloplein

Mijn eerste herinnering aan de bibliotheek zijn de akelige trappen in de toren van de brandweerkazerne. Metalen trappen met gaatjes en die een aantal boven elkaar. Ik vond ze doodeng. Toch ging ik er, als ongeveer zevenjarige, wekelijks naar toe om boeken te halen. En nog steeds ben ik lid van de bibliotheek.

Lange historie
Zaterdag 17 juni is gevierd dat de bibliotheek 25 jaar op het Tongerloplein is gevestigd. Lia Clement-Verhoeven, van erfgoedcentrum ’t Schoor, vertelde over de geschiedenis van de bibliotheek. Deze heeft een langere historie dan je zou verwachten in zo’n relatief klein plattelandsdorp. Een enthousiaste meester Paulus Borsten, die als 34-jarige leerkracht in Udenhout werkte, startte in 1867 een schoolbibliotheek. Deze bevond zich in wat nu het achterste gedeelte van het Raadhuis is. Pastoor Petrus van Eijl richtte in 1904 de eerste openbare bibliotheek op. Ongetwijfeld met een collectie boeken die paste binnen de katholieke geloofsleer. Na de tweede wereldoorlog nam de gemeentelijke overheid de verantwoordelijkheid van de bibliotheken op zich en werd de stichting Openbare Bibliotheek Udenhout in 1963 in het leven geroepen. De bibliotheek werd achtereenvolgens gevestigd in het parochiehuis, Kreitenmolenstraat 5, op de verdieping van de brandweerkazerne (met die akelige trap) en op de hoek Zeshoevenstraat/Tuinstraat. (zie foto) Dit tot de nieuwbouw aan het Tongerloplein.

De veranderende rol van de bibliotheek
Herman Horst, directeur van De Bibliotheek Midden-Brabant vertelde over de veranderende rol van de bibliotheek. Van oudsher heeft de bibliotheek een rol gehad bij het vergroten van kennis voor mensen en op die manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij. De laatste decennia is de klassieke functie: het uitlenen van boeken en tijdschriften danig afgenomen. In de crisistijd in 2008 kwam daardoor ook de discussie op tafel: moeten er nog wel bibliotheken zijn? Dat dwong de bibliotheken zich te richten op de toegevoegde waarde voor de toekomst. En die is er. Het is een organisatie geworden die in samenwerking met anderen een bijdrage levert aan drie grote maatschappelijke vraagstukken: Bijdragen aan een geletterde samenleving, de digitale samenleving en een leven lang leren en ontwikkelen.

Door veel meer programmatisch te werken in projecten met anderen, workshops te geven, ruimt te bieden voor anderen zoals Loket-U, digitaal infopunt en de stadswinkel van de gemeente Tilburg is zij een belangrijk ontmoetingspunt waar mensen met vele vragen de weg gewezen wordt. Niet alleen meer in welk boek men iets kan vinden, maar ook de weg in de digitale wereld.

Wethouder van Asten feliciteerde de bibliotheek met haar jubileum en benadrukte nogmaals dat zowel in het verleden als nu de vestiging Udenhout nooit ter discussie heeft gestaan.

Omlijsting
De bijeenkomst werd omlijst met de muziek “Classic meets pop” uitgevoerde door Fabienne en Jeroen uit Berkel-Enschot. Daarnaast was het scriptorium aanwezig waar men, net als de afgelopen dagen, mee kon doen om het eigen handschrift digitaal te maken. Pieternel Thijssen, manager programmering bracht een toost uit en bedankte alle medewerkers.

De Wegwijzer feliciteert de bibliotheek met haar jubileum en wenst haar succes met alle toekomstige ontwikkelingen.


Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer

Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer
Erfgoedcentrum ‘t Schoor

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *