Een vrijwilliger in het zonnetje

“In het vrijwilligerswerk heb ik paradijsvogels ontmoet”.
Voordat Eric Boeren in Udenhout kwam wonen, werd hij al gevraagd voor een bestuursfunctie bij turnvereniging DOS. Door dit vrijwilligerswerk heeft hij een hele prettige leefomgeving kunnen opbouwen in het voor hem nieuwe dorp: “vrienden voor de rest van mijn leven”. Toen hij in 2013-2014 vrijwilligerswerk ging doen in het Domein Zorg en Welzijn, ging er een wereld voor hem open. “Tegenover de harde, zakelijke wereld van het bedrijfsleven, waarin ik werkzaam was, maakte ik kennis met een hele andere kant van wat belangrijk is in het leven. Ik werd erdoor geïnspireerd.
In 2013 werd door de Dorpsraad, in samenwerking met de KBO en Contour de Twern, in een advertentie in de Wegwijzer een oproep gedaan voor vrijwilligers voor het Dorpsloket U. Een nieuw op te richten informatiepunt voor inwoners van Udenhout bij het wegvallen van een informatievoorziening vanuit de Gemeente. Eric reageerde op de oproep en met enthousiasme van velen kwam het dorpsloket er en bleek te voorzien in een behoefte. Eric leerde, samen met zijn toenmalige collega Elly Robben, veel over het Domein Zorg en Welzijn en vond het fijn bezoekers er wegwijs in te kunnen maken. Samen met vele anderen kreeg ook het digitaal platvorm Uurtje Buurtje gestalte. Beide voorzieningen hebben nog altijd een belangrijke plek binnen de Udenhoutse gemeenschap.
In 2015 zorgde zijn drukke baan ervoor dat hij niet meer zelf het Dorpsloket U kon “bemannen”. Vanuit KBO Brabant en Contact 50 werd hem gevraagd om cliënt ondersteuner te worden. Hiervoor volgde hij een cursus over de wet- en regelgeving van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Eric ondersteunt cliënten in hun gesprek met de gemeente, wanneer ze een aanvraag hebben gedaan voor een voorziening binnen de WMO. Soms ook dient hij samen met de cliënt een bezwaarschrift in tegen een gemeentebesluit.
In een wat breder context voert Eric met senioren Fijn Thuis Gesprekken. Deze gesprekken hebben als doel om bij te dragen aan gelukkig ouder worden. Ze geven hulp bij het vormgeven aan het leven van alledag en kunnen vele onderwerpen (levensthema’s) hebben, zoals eenzaamheid, wonen, financiën, hobby’s, administratie, basale bezigheden zoals boodschappen doen, verzorging, eten koken etc etc. Het gesprek van ongeveer een uur is kosteloos en kan worden aangevraagd bij Dorpsloket U, die Contour de Twern inschakelt, of rechtstreeks bij Contour de Twern. Udenhout heeft 6 personen, die de Fijn Thuis Gesprekken kunnen houden, ieder met een eigen expertise. Zo nodig kunnen professionele organisaties ingeschakeld worden, zodat alle hulpvragen uiteindelijk beantwoord worden. De gesprekken zijn op basis van vertrouwen en de privacy wordt gewaarborgd. De gesprekken zijn volgens Eric heel gevarieerd. Soms met de ouderen alleen, soms met (een van) de kinderen erbij. Soms zijn de vragen heel gericht, soms moet de cliënt samen met Eric wat structuur brengen in zijn/haar gedachten. Wat heeft de cliënt precies nodig?
Eric en zijn collega vrijwilligers willen de ouderen laten merken dat ze er niet alleen voor staan. Eric nodigt ouderen met een hulpvraag dan ook van harte uit om gebruik te maken van een Fijn Thuis Gesprek. “Ouder worden is mooi, wanneer het meer onbezorgd kan”.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *